Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Min mann har hatt tre anfall med akutt bevisstløshet

Spørsmål

Min mann (55 år) falt bevisstløst om i går. Fallet var kraftig og øyet ble blått. Jeg la bena hans høyt og han kom til seg selv. Men han var desorientert når han våknet. Når det skjer blir jeg redd for at jeg skal miste han. Dette har skjedd to ganger før, antagelig oftere. Sist gang satt han i sofaen, hodet falt ned på brystet, ansiktet ble grønnaktig. Han var kald og jeg trodde han holdt på å dø. Men han kom til seg selv etter kort tid men forble kald og svett i lang tid. Jeg våket over han hele natten. Hver gang det har skjedd har han følt seg litt uvel i forkant. Deretter opplever han at han faller inn i en uvanlig dyp søvn. Når han våkner (etter ca 1-1,5minutt) vet han ikke hvor han er, det tar ca 10-20 sek før han er orientert igjen. Han er en person som alltid biter alle former for ubehag i seg, klager aldri. Men han har lovet å si i fra og sette seg ned på gulvet, om han kjenner dette ubehaget igjen. I går skjedde etter vi hadde spist sen middag med vin. Han hadde jobbet effektivt/hardt under dagen og drukket lite vann. Maten vi spiste var sterk. Når det skjedde i høst kom han hjem fra arbeidsreise og vi spiste også da en sen middag, med vin. Det et er veldig dårlig arbeidsmiljø på jobben, men han elsker derimot sitt fag. Ellers er han en aktiv og sosial akademiker. Drikker nok litt for mye vin. Etter det skjedde i høst, gikk vi til lege. Legen tok blodtrykket og blodprøver. Alt var ok. Det skjedde også for 2år siden sammen med noen venner, da falt han om to ganger rett etter hverandre. De beskrev han som livløs og blå i ansiktet. De ringte ambulanse og han ble lagt på observasjon over natten. De sa han var dehydrert og litt lavt blodtrykk men at blodprøver og hjerterytme var bra. Men jeg er veldig utrygg. Jeg er redd for at han ikke skal våkne igjen eller slå seg feil. Har dere noen råd? Finnes det noen ekspertise på dette? Om jeg vet noe mer om dette og vet hva jeg kan gjøre i disse tilfellene, så vil det hjelpe. På forhånd takk.

Mann 55
Svar

Hei.


Din mann har nå ihvertfall tre ganger i løpet av to år, hatt akutte tilfeller av besvimelser og bevisstløshet, av ukjent årsak. Det skyldes sykdom av noe slag, "inntil det motsatte er bevist", derfor skal må han nå til lege igjen, for å komme til bunns i dette. Det er overhengende viktig at en finner årsak, for det kan jo bli særdeles farlig om det f.eks. skulle skje når han kjører bil. Og har det skjedd tre ganger, kan det helt klart skje igjen.

Det at han har vært hos fastlege allerede, uten at legen fant noe galt, og at han var innlagt for to år siden til observasjon, betyr på ingen måte at det ikke går an å finne årsaken til dette, for det har en årsak, og den skal identifiseres, ikke minst med tanke på å forhindre at det skjer igjen, eller å behandle evt bakenforliggende sykdom. Det at legen hans ikke fant noe galt sist, betyr bare at de prøvene og testene legen tok var normale, det betyr ikke at det ikke at det ikke går an å utrede dette videre, med prøver og undersøkelser han ikke hittil har tatt.


Anfall med akutt innsettende bevisstløshet kan ha en rekke årsaker, og det er naturligvis ikke mulig å stille noen eksakt diagnose over nett. Men det første som slår meg, og det jeg har mest mistanke om, er epilepsi. Det at han får "forvarsler" i form av at han føler seg uvel før det skjer, taler for epilepsi, og det at han ikke er seg selv etter anfallet, kan også stemme med en slik diagnose. Og at det skjedde mens han var sittende i sofaen, dvs at anfallet kom tilsynelatende uten ytre utløsende årsaker, kan også peke i retning av epilepsi. Epilepsi kan igjen ha forskjellige årsaker, inkl svulst i hjernen, men det at første anfallet skjedde for hele to år siden, taler i det minste i relativt grad mot ondartet svulst. Men de fleste tilfeller av epilepsi skyldes forandringer i selve hjerneaktiviteten, og ikke svulster.  Han bør derfor ta opp med legen sin om ikke han bør utredes med EEG, som måler hjerneaktiviteten og ser etter epileptisk aktivitet i hjernen. Da må fastlegen henvise ham til nevrolog. Et MR-bilde av hjernen hører også åpenbart med i utredningen av dette, nå som han har hatt det hele tre ganger, for da kan det ikke lenger tilskrives "tilfeldighetenes konto". 

Videre kan det skyldes hjerterytmeforstyrrelser, følgelig bør han diskutere med legen sin om han bør henvises til kardiolog for å måle hjerterytmen over tid, ved at han får påmontert EKG-utstyr over en eller flere dager. En kardiolog vil også kunne vurdere om han har tettheter / åreforkalkning i pulsårene på halsen, de som fører blod til hjernen, for dette kan også tenkes å skyldes nedsatt blodsirkulasjon til hjernen, såkalt "drypp". 

Så svaret på spørsmålet ditt om det finnes ekspertise på dette er altså ja,  men hvilken type spesialist som er mest relevant (f.eks. nevrolog eller kardiolog) er noe som fastlegen din "er ekspertise" på å finne ut av og ta stilling til for ham. Det er åpenbart riktigst å la fastlegen styre utredningen av dette videre. 


Dette kan helt klart skyldes alvorlig sykdom, så det er svært viktig at dere følger rådene her. Og la oss f.eks. si at det er epilepsi, så finnes der jo effektive forebyggende medisiner som kan forhindre at det skjer igjen. Og er det hjerterytmeforstyrrelser eller tettheter i blodkar, så finnes der også medisinske tiltak som kan innsettes for å forhindre gjentagelser og forverringer, så dette er alt i alt særdeles viktig.


Hovedbudskapet mitt er at dette skyldes ikke tilfeldigheter, men en eller annen medisins årsak eller sykdom, og den må nå udiskutabelt identifiseres vha videre utredninger. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-