Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Merkelige anfall

Spørsmål

Hei. I løpet av livet så har jeg enkelte ganger hatt et slags anfall. Det starter som regel når jeg stresser eller når jeg skal sove. Det har skjedd flest ganger på dagtid. Disse episodene var hyppigere i barneårene/tenårene. Det har skjedd ca 10 ganger tidligere i voksen alder i tillegg til at det skjedde sist uke. Det starter med at jeg føler at rommet blir veldig lite, jeg føler at jeg alt rundt meg er veldig nærme eller at jeg er blir veldig stor ift resten av omgivelsene. Samtidig får jeg en slags kvelningsfornemmelse. Etter hvert føler jeg at ting/bevegelser går veldig fort likevel om jeg vet at bevegelsene er rolige og vanlige. Etter hvert går det fortere og fortere. Så kjenner jeg at tankene mine går enormt hurtig, jeg klarer ikke å tyde hva det er, men følelsen er at det er akkurat de samme tankene som jeg følte i tenårene. Ved siste "anfall" opplevde jeg det som beroligende å snakke med samboeren min, men hvis han kom borti meg føltes det rart da denne bevegelsen føltes markant pga at ting gikk fort. Etter hvert merket jeg et trykk på begge sidene av tinningen, dette trykket ble merkbart verre etter som ting utviklet seg. Da anfallet var over kjente jeg et markant skille på at trykket i tinningen og bevegelser og tanker som gikk fort var borte. Dette har jeg ikke merket så tydelig tidligere. Hva kan dette skyldes ? Det er ikke et veldig stort problem, men det er veldig ubehagelig de gangene det skjer. Redd for at det kan svulst eller noe annet i hodet. Når "anfallet" er på det værste føler jeg at jeg mister all kontroll over kroppen og er redd for at jeg er i ferd med å bli gal, gå i en psykose eller liknende. Jeg har ingen mulighet til selv å stoppe det, har prøvd å sette på lydbok, pg det er veldig merkelig fordi stemmen snakker i vanlig tempo men tankene raser forbi. Noen som kan gi meg en forklaring på dette?

Svar

Hei.

Det jeg kan si sikkert her, uten å undersøke deg, er at det ikke skyldes kreft, siden du har hatt det helt siden barneårene. Hadde det skyldtes kreft, ville du jo vært død for lenge siden da.
Og du holder ikke på å bli psykotisk.

Mine tanker går i følgende retninger:
1) Hypnagoge fenomener? Det er ganske vanlige fenomener som ikke har med sykdom å gjøre. Det skjer akkurat når vi sovner, og mye av det du beskriver her, minner om dette. Skriv inn hypnagoge fenomener i søkefeltet på forsiden vår www.lommelegen.no og les mer om dette
2) En epilepsivariant?
3) Et atypisk migreneanfall?

Jeg synes at du en gang og for alle skal ta en tur til fastlegen for å få diskutert disse tingene og evt bli henvist til en EEG, for å se om det kan ha med epilepsi å gjøre, om legen din ved nærmere undersøkelse finner ut at det er en mulighet.

Ta med stor fordel med deg utskrift av spørsmål og svar her til fastlegen din som orientering til legen, når du skal dit.
Jeg føler meg rimelig sikker på at det er en av tre alternativene jeg her har nevnt, men jeg kan ikke si noe er sikkert eller konkret uten å snakke mer med deg, få mer beskrivelser, evt få utført en EEG av deg osv.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-