image: Mauring i hele kroppen. Nevrologisk forklaring?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mauring i hele kroppen. Nevrologisk forklaring?

Spørsmål

Jeg er en aktiv dame som lever sunt og trener mye. Har hatt mange ekstremt hektiske år med mye ansvar og stort arbeidspress som førte i en utbrenthet for 4 år siden. Etter det har jeg senket arbeidspress og gjort mange tiltak for å få ett roligere liv. For 2 år siden begynte jeg å få en rastløshet i spesielt beina. Dette var ikke kun om kvelden, men hele tiden. Begynte på magnesium og det hjalp.

For 1 år siden tok dette seg kraftig opp. Kriblingen ble mer intens og spredte seg til hele kroppen. Går litt i perioder hvor intenst det er, men det ligger der hele tiden. Samtidig fikk jeg flere andre symptomer. Mistet mye hår, kraftigere pms symptomer som varte lenger enn før og i tillegg perioder der kroppen virket som å være på høygir (masse adrenalin).

Virker som disse symptomene er verst rundt eggløsning og mens, men det kan og komme helt tilfeldig.

Var hos legen og tok masse blodprøver og hun tok enkle nevrologiske tester, alt Ok. Symptomene har vedvart, men i tillegg har jeg nå perioder hvor kroppen føles helt utmattet. Kan bli kvalm og svimmel.

Disse symptomene kommer og går litt sporadisk. Jeg har bekymret meg mye dette året, så noe kan nok komme av det også. Kan ha prikkinger og stikkinger rundt på kroppen, føles som nervesystemet er helt på villspor.

Har god kraft når jeg trener styrke, men etterpå er kroppen helt som gelé og kribling øker veldig.

Jeg føler at det er noe hormonelt eller nevrologisk som ikke fungere helt som det skal, men alle prøver er fine så jeg kommer ikke videre.

Symptomene er mange og usammenhengende, men denne kriblingen/Mauringen i hele kroppen er det jeg bekymrer meg mest for.

Har vært hos 2 ulike leger og ingen av de virker å være bekymret for dette, men jeg klarer ikke å slå meg til ro med det da jeg virkelig føler det har skjedd noe i kroppen min. Har hatt en del angst og stress symptomer tidligere og det føles ikke som dette. En del av symptomene merker jeg blir værre av stress, men andre er helt uavhengig virker det som.

Kvinne 40
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Dette høres ut som plagsomme symptomer. Det er bra at du forsøker å leve sunt og trener mye. I tillegg er det viktig med god søvn. Siste årene har det vært hektisk for deg, mye ansvar og et stort arbeidspress, men du har forsøkt tiltak for å få ett roligere liv. Å bli bedre av restplager kan ta litt tid.

Du plages av rastløshet i bena, det var noe effekt av magnesium, men nå har det spredt seg til hele kroppen. Du mister hår. Symptomene er tydelige rundt menstruasjon. Dessuten plages du av utmattelse, kvalme, svimmelhet, du har bekymret deg mye og blir sliten etter trening. Kribling øker på veldig etter trening. Undersøkelser hos legene var fine.

Jeg skjønner at det føles at det er noe hormonelt eller nevrologisk, men prøvene var normale og tydet ikke på det. Jeg ville kanskje vurdert MR siden plagene er litt uklare, bare for ikke overse noe, men plagene dine peker ikke mot en spesifikk nevrologisk sykdom (med forbehold om at jeg ikke har undersøkt deg).

Det er teoretisk vanskelig å ha så omfattende skader i nervesystem (jeg tror ikke du har det) gitt at det rammer hele kroppen, men på den andre siden å fungere normalt nevrologisk på mange andre måter.

Uansett, jeg ville forsøkt avspenning og psykomotorisk fysioterapi over tid for å se om kriblingen og mauringen blir bedre. Du bør inntil bedring prøve å unngå angst og stress fordi plagene kan forsterkes av stress og utmattelse.

Håper at dette var avklarende og lykke til!

Illustrasjonsfoto øverst: Alona Siniehina / Shutterstock / NTB