Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leggkramper om natta

Spørsmål

Når det har gått noen dager siden jeg gikk en tur og/eller jeg tar i litt ekstra, kan jeg våkne om natta med forferdelige smerter i beina: Kramper som kjennes som knivstikk. De går som regel ganske fort over, men er meget plagsomme og dessuten brøler jeg til sjenanse for omgivelsene. Det er f.eks. vanskelig å gå på fjelltur til dnt-hytter med denne plagen. Jeg vet at dette vil endre seg med regelmessig god trening, men er det noe jeg kan gjøre for å forebygge ? Og er det noe å gjøre når krampene setter inn ? Hilsen Mann 70 år

Mann 70
Svar

Hei.


Du er altså en mann på 70 år, som har kraftige kramper i beina om natta, og du lurer på om det er noe du kan gjøre for å forebygge dette. Det finnes ingen svært god behandling mot dette, men en rekke medikamenter kan forsøkes, i samråd med fastlege. Men før du tar kontakt med legen, kan du selv forsøke å bruke magnesiumtilskudd i en tid. Noen rapporter om god effekt av dette. Forsøk for eksempel 100-120 mg to ganger daglig. Det tar ofte en del tid før dette hjelper, for eksempel et par måneder. 

Du spør videre om det er noe du kan gjøre når krampene setter inn. Det eneste som egentlig virker, er tøyning av aktuelle muskel. 

Jeg håper at du finner gode løsninger her. Lykke til.