Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leggkramper i lang tid

Spørsmål

Jeg har vært plaget med leggkramper i lang tid nå,, venstre ben. Og nå har høyre også kommet etter. Jeg går på 4 requip pr kveld, men enda kommer det kramper. Har vært bra noen mnd nå , men er nok kommet tilbake litt. får litt panikk. Mine kramper er ikke vanlig krampe, men reale benspark jeg ikke styrer, de bare kommer. Jeg kjenner litt murring før de kommer. Prøvde sifrol først, men det hjalp ikke. Har nok hatt dette i 4 år nå. Har hatt oprasjon i h odet i 1998, og venstre side litt dårlig koordinasjon. Og har fra den tid gått på seroxat. Tar blodfortynnende , blodtrykktab. Jeg er 73 år nå, Så lurer vel på om det er noe medesiner som er årsaken? Eller om det er andre typer medesiner som kan hjelpe. takk.

Kvinne 73
Svar

Leggkramper er en vanlig og vanligvis ufarlig tilstand der musklene i benet plutselig blir stramme og smertefulle. De oppstår vanligvis i leggmuskulaturen, men disse plager kan påvirke hvilken som helst del av benet ditt, inkludert føttene og lårene. Etter at krampene blir borte, kan man ha smerte og ømhet i benet i flere timer. Tre av fire tilfeller med leggkramper oppstår om natten under søvnen. Slike plager kan komme uten noe spesiell grunn, kjent da som idiopatiske leggkramper, eller som et symptom eller komplikasjon av en helsetilstand, kjent som sekundære leggkramper. Årsaker til sekundære benkramper kan omfatte svangerskap, trening, visse typer medisiner, for eksempel statiner (medisiner som bidrar til lavere kolesterolnivåer) samt leversykdom. Bruker du kolesterolsenkende? Det er slike legemidler som kan gi lignende plager. Under pågående symptomer vil muskler plutselig trekkes sammen, som forårsaker smerte i benet. Dette er kjent som en spasme, og du man ikke kontrollere den berørte muskelen. Symptomet kan vare fra noen få sekunder til 10 minutter og når det er over, vil man kunne kontrollere den berørte muskelen igjen. Du kan forsøke regelmessig strekke musklene i underbena, dette bidrar til å hindre kramper eller redusere frekvensen. Det kan være nyttig å strekke leggmusklene dine før du legger deg hver natt. Hvis du ligger på ryggen, må du sørge for at tærne peker oppover. 

Hvis du ligger på fremsiden, la føttene henge over enden av sengen - dette vil holde føttene i en avslappet posisjon og bidra til å stoppe musklene i leggene dine fra kontrahering og stramming. Hold laken løs. Av andre legemidler kan du prøve  Ropinirol eller  Adartrel. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-