Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leddsymptomer etter å ha blitt bitt av flått.

Spørsmål

Hei. Jeg ble bitt av flått i fjor vår på magen rett ved siden av navlen. Jeg tror flåtten kun satt i i noen få timer og det så ikke ut som den hadde begynt å suge blod ettersom den var svært liten når jeg fjernet den. Det var rødt i et område på ca 3 cm rundt bittet i ca et par uker etterpå. Jeg trodde farlig utslett alltid viste seg som en rød ring med hvit hud inni sirkelen og gikk derfor ikke til lege. Denne våren ble jeg plaget med hovne og verkende ledd i anklene i ca et par måneder, dette kom samtidig som jeg spilte en del fotball. Jeg har også følt at svelget har blitt hovent de siste månedene, rindt adams eplet. Noen ganger opplever jeg også en varm følelse i ansiktet som jeg ikke har hatt før. Jeg var hos legen og fikk undersøkt anklene, han trodde dette kun var oberbelastning i forbbindelse med fotball. Jeg tenkte ikke på flåttbittet da, men har tenkt på dette ettersom det er oppi mediene mye nå. Tror dere dette kan være borreliose smitte og bør jeg oppsøke lege på nytt?

Mann, 27 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Flåtten eller skaubjønn som det også kalles, har høysesong i Norge fra juni til september. Den lever av å suge blod og er som oftest ufarlig.
I noen tilfeller derimot kan flåtten overføre en bakterie fra sitt tarmsystem som heter Borrelia burgdoferi.
Denne bakterien kan gi alvorlig sykdom, Borreliose eller Lymes sykdom.
Et vanlig faresignal etter flått-bitt er et utslett rundt stikkstedet. Dette kalles Erytema migrans, fordi utslettet beveger seg.
Det er lite sannsynlig at du har fått Borreliose, med de alvorlige symptomer det gir, men disse symptomene kan komme lenge etterpå og man kan derfor ikke være sikker.
Det er imidlertid beskrevet leddbetennelse som har opptrått fra måneder til år etter flått-bitt. Dette ytrer seg som smerter og hevelse av ledd. Kneleddene er de som hyppigst rammes. Deretter følger skuldre, albuer, føtter og hofter. Uten behandling forsvinner symptomene i løpet uker, men kan komme tilbake etter måneder og år.
Mitt råd er at du tar ny kontakt med legen din og forteller hele sykehistorien din. Han vil da kanskje finne indikasjon for å ta en blodprøve for å utelukke borrelia-smitte.

Lykke til og god bedring!