Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leamus som forstyrrer

Spørsmål

Hei! Jeg har den senere tiden hatt mye leamus i høyre bein, særlig bak kneet og legg (kjenner det stort sett jevnt når jeg har føttene i ro, og på natten) og en sjelden gang i det andre benet og andre steder på kroppen (et par rykk om dagen kanskje; rygg, mage). Jeg var også plaget med leamus i det ene øyet, men det har stort sett gitt seg. Det var forsåvidt det det startet med. Vet jo at leamus er vanlig og kan være vanskelig å finne bakgrunnen for, men naturlig nok leter jeg litt etter årsaken. Jeg sykler til jobben og har vært plaget med stiv rygg og noe i nakken. Nå lurer jeg på om dette kan ha en sammenheng. Jeg drikker ikke melk og spiser ikke mye meieriprodukter - noe yoghurt og ost. Kan kalsium-mangel være en faktor? Jeg har et sunt kosthold, så antar at magnesium-mangel er lite sannsynlig? Jeg begynte i ny lederjobb i januar og sjonglerer dette med tre små barn, så har helt sikkert hatt en mer stressende vår enn vanlig - dette kan kanskje også slå inn? Jeg sover bra og drikker ikke alkohol, moderat med kaffe, selv om noe mer den siste tiden, så har tenkt at jeg kan redusere litt for å se om det hjelper. Bekymringen ligger jo der for at dette er noe mer alvorlig, og det er krevende å oppleve at man blir veldig "bevisst" sin egen kropp og hver bevegelse som skulle tilsi at dette var noe mer alvorlig. Samtidig kan jeg ikke si at jeg har andre symptomer pt.som skulle tyde på det. Er det noe jeg kan gjøre for å søke å bøte på dette? Det er jo ikke plagsomt eller vondt, men definitivt forstyrrende og mest mentalt.

Kvinne 36

Kvinne 36
Svar

Hei,

Årsaken er oftest ukjent og vanskelig å identifisere. Mangel på kalsium er lett å påvise ved å ta blodprøver, men er sjeldent en direkte årsak til slike plager. Jeg ville ikke tatt kalisumtilskudd før jeg hadde tatt blodprøvene. Leamus der du beskriver å ha det, er relativt vanlig forekommende. Det er ufarlig, men kan vare dessverre en stund uten at det har en sammenheng med stiv rygg og nakke. Det er vanskelig å si helt nøyaktig hva man mangler av næringsstoffer uten full oversikt over kosthold over tid. Det anbefales derfor å måle salter i blodprøver. Vi ser noen ganger at det kan være gunstig å ta magnesium.

Stress kan også være en faktor. Du kan godt redusere kaffe, osv for å se om det hjelper. Det du beskriver høres ikke alvorlig ut, men dersom du har en tydelig muskelsvakhet bør du undersøkes nærmere. Det kan være uklar årsak til dette også, men vanligvis er det helt ufarlig. Muskelsvakhet kan også skyldes stress over tid, og det kan ta tid før plagene går bort. Det å prøve å ignorere det litt - og ikke bli for fokusert på hva man kjenner kan tidvis også ha en effekt. Magnesium før leggetid kan eventuelt hjelpe noen ganger. Men ved åpenbar muskelsvakhet bør du la en lege undersøke deg. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-