Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarige isjiaslignende symptomer hos ung mann

Spørsmål

Hei! Jeg har det siste året vært plaget med symptomer fra venstre side av kroppen. Primært fra korsrygg og benet. Plagene ga seg til kjenne på en gåtur for litt over et år siden, jeg kjente da etter relativt kort tids gange på hardt underlag (asfalt) at venstre ben føltes slitent og stivt, for så å føles tungt. Utover sommeren det året merket jeg diffuse plager ellers (når jeg ikke gikk på lengre tur). Jeg merket da prikking, ubehag og noe som nærmest kan minne om feberfølelse i huden i dette benet. Jeg merket også at ankelen føltes svak, smertefull og ustabil ved gange og når jeg sto oppreist over lengre tide for eks ved fiske. Jeg har også mer eller mindre konstante smerter i korsryggen og hoften som stråler ned på baksiden av benet og ut i hælen. Etter et år har dette ikke blitt bedre overhodet. Men heller ikke betydelig verre. I tilegg har jeg den siste tid merket smerter og ubehag også i venstre arm. Jeg vet jo selvsagt ikke om der er noen sammenheng. Jeg engster meg svært for ALS, da med tanke på svakhet jeg føler i benet og ankelen. Men jeg har lest at det sjelden forekommer smerter og aldri sensoriske plager? Mine symptomers varighet gjør det kanskje også lite sannsynlig? Hvor lang tid tar det (statistisk sett) før ALS eventuellt er i full blomst? Det er ingen synlige tegn til muskelsvinn i alle fall. Jeg har tenkt at plagene eventuelt kan tilskrives isijas? Da smerten stråler i området hvor isjijasnerven befinner seg. Men er det normalt at isijas blir så og si kronisk? Jeg har oppsøkt min fastlege for disse plagene men fikk da bare beskjed om at det sannsynligvis ikke er noenting og at unge mennesker ikke får kroniske, behandlingstrengende plager. Men nå har det jo vart en god stund og om det ikke er blitt verre er det heller ikke tegn til bedring. Det jeg lurer på er, hva kan slike plager skyldes? Eventult IKKE skyldes? Hva bør man foreta seg i en slik situasjon? Og kan det være svært alvorlige ting som ALS?.

Mann 27
Svar

Hei.


Jeg synes at alt klinger i retning av isjiassmerter her. De kan være langvarige, og prognosen er som oftest god om man gir det god nok tid til å gå over av seg selv. Men etter et helt år så synes jeg du bør få dette undersøkt, for å få en eksakt diagnose, ikke minst for å se om dette er noe som er tilgjengelig for behandling, evt kirurgisk behandling. Legen din bør da etter min mening henvise deg til en MR av korsryggen, for å se om det er noe som klemmer på nervene som går ned i beinet ditt. 

Det er alltid lurt å se ting an, spesielt isjiaslignende smerter, siden det har en svært stor tendens til å gå over med tiden, men etter ett år har du ventet lenge nok, så nå er tiden moden for å se nærmere på dette. Jeg er ganske sikker på at legen din er enig i det.

Det du beskriver her, gir overhodet ingen mistanke om ALS, forøvrig, så det kan du se helt bort fra. 


Dine plager fra venstre arm har etter alt å dømme ingenting med plagene fra beinet å gjøre, jeg kan ikke se hva slags sammenheng det skulle være. Det kan være lokale årsaker i muskler og sener, men når du først oppsøker legen for dette, så skal du naturligvis nevne armen din også, for at dette kan bli undersøkt samtidig. Viktigste undersøkelsen da er i første omgang en klinisk undersøkelse hos fastlegen, dvs at legen funksjonstester armen din, trykker på sener og muskler for å forsøke å finne hvor smerten kommer fra.


Jeg håper at rådene her kan hjelpe deg videre. Glem dine tanker om ALS, for det arter seg ikke slik. Lykke til.