Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig ustøhet

Spørsmål

Hei. Undersøkt mer med den ustø følelsen / gynging, i det jeg følte at bakken synker osv. Hos ØNH lege var det snakk om krystallsyke, eller vestibulær migrene. Jeg dro til en annen fysio, som jobber der og hun brukte noe manøvere på meg. Nå på mandag, hadde jeg ingen nystagmus i side kanalen, som de pratet om. Tydeligvis kvitt ks, men føler akkurat de samme symptomene enda. Har alltid hatt nystagmus, i det de sjekket venstre side kanal hver gang, så nå var første gang det var helt borte. Hadde tatt vestibulære tester osv. Flere behandlinger for KS. I og med at jeg var 100% frisk tidligere, skjønner jeg enda ikke hva som har skjedd. Nå har jeg spurt deg et par ganger, men vet du om noe, som kan gi akutt "svimmelhet" og så vedvare som gynging? Jeg har aldri slått hodet eller noe, og i starten av mars, kjente jeg en dragning mot venstre. Etter dette konstant følelse av av underlaget gynger, selv om jeg står i ro. Hadde de funnene på MR, og diskuterte med nevrolog. Har hørt at de flekkene kan komme av migrene, og passer kanskje med vestibulær migrene? Fikk også utredning hos nevrolog på ullevål sykehus denne uken, da du nevnte at de hadde flere tester på sykehus. Legen fant ingenting utifra undersøkelsen, men skulle gå igjennom MR bilder fra april og juni med røntgenlege + annen nevrolog. Det var opprinnelig beskrevet normal funn fra april, og "uvanlig i aldersguppen" på den i juni, Nevrolog fra ullevål ringte meg, og sa vi kunne kontrollere med MR og kontroll om 1 år, og at de ikke visste hva de flekkene var. kjenner sånn dirre følelse i bena ofte også. Bare å krysse bena i 5sek gir sånn dirring. Har ikke særlig hodepine lenger, litt av og på. Jeg klarer ikke å forstå hva som skjer, eller hvorfor det er sånn konstant gynge følelse. Om det blir MS , eller andre sykdommer, hadde det vært fint å finne ut. Lest at kronisk ks gir gynging, men er kvitt nystagmus. Legger ved journal fra annen nevrolog. Også ofte trette øyne, litt tåkete syn, men kan blunke det bort.

Mann 23
Svar

Hei,

Du har lenge vært plaget av en ustø følelse, en dragning mot venstre, gynging, følt at bakken synker osv. Det har vært diskutert flere diagnoser som krystallsyke, vestibulær migrene og psykogen svimmelhet. Mangelfull effekt ved manøverbehandling hos fysioterapeut. 

Dessuten har nystagmus etter hvert blitt borte og som angivelig kan indikere at ev. krystallsyke er borte. Som anført over har du fortsatt en konstant følelse av at underlaget gynger, selv om du står i ro. 

Vestibulær migrene er karakterisert som tilbakevendende episoder med svimmelhet og migrenesymptomer som hodepine, lysømfintlighet og lydømfintlighet. Symptomene på vestibulær migrene kan vare fra noen dager til uker og deretter forsvinne. Ved vestibulær migrene bør man ha migrene i minst halvparten av svimmelhetsepisodene som hodesmerter, lys- og lydfølsomhet og kvalme. Du har ikke særlig hodepine lenger. Pasienter med vestibulær migrene har forandringer på MR i deler av hjernen som heter vestibulær korteks, supramarginal gyrus, insula operculum (smerteområde), prefrontal korteks og inferior parietal gyrus. På den andre siden, viste MR noen uspesifikke forandringer rundt ventriklene i ditt tilfelle. 

Det har hele tiden vært normal nevrologisk undersøkelse hos deg.

Dette er ikke vanlig start på MS, men du er under oppfølging. Jeg ønsker deg lykke til!