Lammelser?

Spørsmål

Hei. Jeg venter på time hos Hematologisk avdeling på sykehus, for evt. utredelse av blodsykdom. Hatt høy HB i over 3 år. Siste målinger: HB 17,9 - Hematokritt 0,52 - Blodtrykk 140/90.
Er for tiden langtidssykemeldt(2,5 år) for Fibromyalgi(hatt i 13 år). Gjennomførte nylig et rehabiliteringsopphold i 4 uker. Symptomer siste årene er utmattelse, muskelsmerter,tung i hode, kvalme, tap av muskelkraft, skjelving/risting/kramper i muskler - spesielt i armer/hender og ben, nattesvette. Problemer med spiserør, 5 blødende sår i øvre spiserør (3 år siden) Er fast på 40 mg Nexium daglig. Har hatt sterke smertefulle kramper/anfall midt i brystet (ca 10 stk). Varighet opp til 2 timer. Ligger i fosterstilling og prøver bare å få puste. Siste anfall 1 år siden. Er utredet for dette - ingen definerte funn. Oppleves ikke selv som angst. Er normalt ikke engstelig.
Siste halvannen uke har jeg hatt problemer med armene mine. Først hovnet venstre armen min opp. Fikk blodutredelse fra albue og ned til fingrene. Kun overside - ikke underside. Blodårene stod i spenn. Ble veldig sår i huden. Armen ble tung, mistet følelse og kraft i armen.Armen blir varm.Tung i hode. Feber i 38. Gikk over etter 3 dager. Så 5 dager senere skjer det samme med høyre-armen. Hovner opp, blir blodfylt i oversiden av armen. Blodårene "reiser" seg. Denne armen blir tyngre, mere smerter. Mister følese i huden. Armen føles kald. Etter 1 dag trekker smertene seg også opp til overkant av høyre bryst. Ser blodåre i spenn. Hovner opp i høyre side av hals. Har roet seg ned litt nå etter 3 dager, men armen er fortsatt tung.
Har vært hos legevakt og Fastlege. Fastlegen sier vi får vente på svarene fra hematoligisk avdeling. Legevakten har vært innom alt fra Borreliose, stoffskifte, leddgikt, binyrer, nevrologisk. Fikk beskjed at Fastlegen min måtte følge dette opp. Legevakt tok CRP som var ok.
Blir jo litt engstelig for hva dette er. Er jo veldig ubehagelig når det står på. Hvilke undersøkelser burde bli tatt?

Mann, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei
Du beskriver symtommene svært godt og jeg forstår at du holder "et godt øye med kroppen". Lammelser er et alvorlig symptom fra hjernen og sentralnervesystemet, f.eks. hvis hjernebarken som styrer motorisk funksjon i en arm blir slått i svime f. eks. ved slag og påfølgende surstoffmangel. Om man har dette, må avklares på bakgrunn av tradisjonelle risikofaktorer, krafttesting og bileddiagnostikk. Struttende blodårer er meg bekjent som uttrykk for betennelse i pulsåre i tinninger, såkalte vaskulitter, men jeg har dessverre aldri hørt om en sykdomsentitet med strutting av pulsårer i armer. Pulsårer i "spenn" er vanlig dersom man trener mye. Lammelser, hevelser og struttende blodårer hører ikke til i en "medisinsk diagnosesekk". Leddhevelser, dersom de forekommer isolert, kan være tegn på revmatisk sykdom, men i 90% av tilfellene er det også betennelsestegn som varme, smerter og nedsatt funksjon. Individer med "tjukt" blod kan være disponert for blodproppdannelse og etterfølgende slag i hjernen. I tillegg beskriver du en del helseplager som vi ser ved fibromyalgi. Blødende spiserør er en uavhengig diagnose oppi dette. Brystsymptommer kan jeg heller ikke koble sammen med struttende årer. Det er mange årsaker til smerteopplevelse spes. i brystkassen. Alt fra hjertekrampe, lungeposebetennelse, betennelse i muskelskjelettsystem og psykosomatisk årsak. Særlig er det psykosomatisk årsak dersom det vender tilbake og tilbake. Blodutredelser som oppstår spontant kan være tegn på feil i strøkningssystemet og relateres ofte til blodfortynnende medisinbruk. Jeg klarer dessverre ikke helt å koble hevelse, blodutredelse, lammelse og struttende pulsåre sammen. Hva feber har å "si" oppi dette, er også vanskelig å si? Siden du nevner det, tenker du infeksjon? Infeksjonsutløste lammelser er mulige, men ikke slik du beskriver det. ADEM er en tilstand med akutt infeksjon i hjernen men bevisshetsnivået vil svinge, og jeg går utfra at du er ikke har vært bevisstløs? Så er det kulde og nedsatt hudfølelse. Igjen, dessverre vanskelig mtp. somatisk diagnostikk. Du skriver "har roet seg" - nevrologiske symptommer er ofte langvarige og ikke fluktuerende. Borreliose kan lett testes med serumprøver og gjentagelse av serumprøver. Husker du flåttbitt? Hudutslett 8 uker etter dette?
Jeg skjønner at du er engstelig og at det er ubehagelig.
Ta borrelia prøver i første omgang. Jeg vet ikke hvor mye utredning du har tatt tidligere? Biledundersøkelser? For mye utredning kan lede til såkalt helseangst.
Jeg håper at mine opplysninger var "lærerike". Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-