"Krystallsyken" / godartet stillingsavhengig svimmelhet?

Spørsmål

Jeg har vært svimmel i fem dager. Det oppleves som jeg er på båt, og veksler mellom lett gynging til at det føles som det er kraftige bølger. Dette begynte ca et døgn etter at jeg hadde vært på båt. Har ikke opplevd det tidligere, og kjente ikke noen til det i det døgnet rett etter at jeg var på båttur (dagstur, ca tre timer i båt totalt i løpet av dagen, båttur med lav fart og lite bølger). Svimmelheten kjennes stort sett hele tiden, og er værst på kveldstid. Den blir nesten borte når jeg kjører bil. Forventer ikke at det er mye som kan gjøres med dette, og at det vil gå over av seg selv, men lurer på om jeg likevel bør oppsøke lege, og hvor lenge jeg evt. kan gå med det før jeg gjør det?

Kvinne 45

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Svimmelhet er veldig vanlig, og en variant som heter krystallsyken eller Benign posisjonell vertigo (Godartet stillingsavhengig svimmelhet) kan ligne veldig på det du beskriver her. Svimmelheten er av såkalt nautisk karakter, dvs føles som man er på sjøen, og en har ingen andre symptomer forøvrig. Et typisk kjennetegn er forøvrig at svimmelheten midlertidig forverres når man endrer stilling, fra f.eks. stående til liggende eller når man reiser seg fra sengen. Merker du dette, så øker det sannsynligheten ytterligere for at det er dette du har nå. 

Denne tilstanden går over av seg selv, og det finnes ingen spesifikk behandling. Varigheten er høyst variabel, men prognosen god. Ofte har det et litt varierende forløp, dvs at du kan merke begynnende bedring, og så kan det komme igjen med varierende styrke og frekvens. Sjøsyketabletter kan hos noen dempe svimmelheten, så det er ikke noenting i veien for at du kan forsøke dette.

Skulle svimmelheten ikke avta etterhvert, eller om du blir verre istedet for bedre, eller får andre symptomer i tillegg, så får du heller vurdere en legeundersøkelse, for svimmelhet kan ha svært mange ulike årsaker, men jeg synes dette høres ut som et typisk tilfelle av krystallsyken.

God bedring.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-