Krystallsyke og vestibularisnevritt samtidig?

Spørsmål

Hei
For en uke siden endte jeg opp på legevakten etter å få en kraftig svimmelhetsfølelse når jeg vendte hodet mot høyre.De mistenkte BPPV, men klarte ikke helt å gjenskape svimmelheten ved Dix-Hallpikes.Derfor ble jeg sendt hjem.Reiste dagen etter til legen,som var veldig sikker på at det var BPPV,og henviste meg til ØNH-spesialist som jeg kom inn til på dagen.ØNH-legen var også sikker,og utførte noen tester,men jeg ble ikke svimmel da han mente jeg skulle bli det.Men han fikk allikevel klar nystagmus mot høyre.Ble sendt hjem med øvelser jeg skulle gjøre,og skulle ringe tilbake dersom et ikke ble noen bedring innen ganske kort tid.Etter 3 dager merket jeg INGEN forskjell,og fikk time på ØNH igjen(denne gang en annen lege).Men han kunne da ikke finne noen klar nystagmus mot høyre side,men litt mot venstre.Jeg hadde liksom ikke de klassiske tegnene på BPPV,i allefall ikke like sterke tegn.Det eneste jeg kan si er at jeg får denne karusellfølelsen når jeg går,hodet går opp,ned eller sideveis.Noen ganger føler jeg til og med at jeg får den følelsen da jeg har øynene igjen og ligger rolig,akkurat som øynene har en rykning.
I går kveld merket jeg også en piping i hodet(eller ørene),akkurat som jeg får om jeg har hørt på høy musikk.Den var også der da jeg våknet igjen.Er dette normalt ved BPPV,eller er det en reaksjon på noe annet?

Har også lest om /virus/ på balansenerven, hvor også noen av symptomene kan ligne.Var kun kvalm første dagen,ellers kun svimmel.Ble i begynnelsen litt uvel da jeg ble så svimmel,men nå blir jeg mest sliten i hodet og litt mer svimmel om jeg går mye rundt.Ligger mest på sofaen med hodet godt støttet for å slippe så mye bevegelse.

Er det noe håp for at dette plutselig kan bli mye bedre,eller vil det kunne ta veldig lang tid siden jeg har så liten fremgang? Og er det BPPV jeg har?

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det hender at man kan få en vestibularisnevritt, altså en betennelse på balansenerven, som ofte gir et forløp med konstant svimmelhet over dager (5-7 dager) som så gradvis forsvinner, som igjen trigger en BPPV (krystallsyken). Det er kjent at vestibularisnevritter kan gi opphav til slike stillingsavhengige svimmelhetsanfall. Dersom man i det akutte forløpet har en akutt nevritt, vil dette ikke bli bedre dersom man forsøker reponeringsmanøvre. En test som du muligens har vært til er en kalorisk prøve der man tester med varme/kulde i øregangen for å stimulere balanseapparatet. Dersom man der finner at balanseappratet er utslått vil man ha en bekreftelse på at lidelsen sitter i balanseorganet eller dens nerveforløp, og ikke skyldes noen annen påvirkning. Da vil lidelsen hos de aller fleste klinge av etterhvert. Man vil dersom dette drar ut i noen uker til, utføre en MR av hodet og tinningbenet, men jeg ser ikke dette som sannsynlig på dette tidspunktet. Enkelte pasienter har effekt av medisiner, slik som stemetil, som kan redusere svimmelhetsfølelsen. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-