Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kroniske smerter

Spørsmål

Mann 51 år
Er livsglad og liker å trene.
Har nå siste halvannet året hatt mye smert Og dermed ute av arbeidslivet og trening.
Alle plagene kom etter en prolaps. Hatt mange prolapser gjennom livet, men ikke operert.
Noen dager er jeg fin form mens andre dager er jeg skikkelig dårlig.
Smertene sitter i fot, ben og underliv.smerten varierer fra fot til fot og styrke.
Forskjellig fra dag til dag. Brenning verking overfølsomhet underfølsomhet prikking og noen ganger invalidiserende smerte fra underliv til tå. Har det greit om natten og sover godt. Men det starter når jeg setter foten på gulvet og tiltar utover dagen.
Har vært innlagt flere ganger pga mistet følelse eller mye smerte.
Det ser ut som det blir trigget av sitting og gåing. Er jeg i ro over lengre tid så blir jeg bra, men når jeg da beveger meg igjen så kommer det tilbake.
Tatt MR mange ganger av ryggen. Men de finner ingen ting som pressser på nervene.
Har vært på fysioterapi, kiropraktor, og satt 5 kortisonsprøyter i ryggmargen på Medi 3.
Er nå på fysikalsk medisinsk ved sykehuset og prøvd det meste med bevegelses og tøye trening. Ble da ikke bedre. Men mye mjukere i muskulaturen.
Så nå er jeg over på smerteklinikken for utprøving av medisin.
Det som virker litt er Tegretol som underliggende og oxycontin når det blir verre. Må nok prøve flere typer medisin også.
Ellers så er jeg i fysisk god form, trent jevnlig styrke og liker å gå fjell turer.
Men nå er det lite av det meste pga smerte og smertelindring.
Har dere noen synspunkt eller anbefaling av behandling?
Gjerne i Norge eller utlandet.
Har hørt om stående MR som vil vise ryggen med belastning.
Takker for svar.

Svar

Hei,
Dette er et sammensatt problem, du har hatt det i lang tid og det du opplever nå er kronisk smerter. Jeg mener at korrekt behandling av dette bør foregå på en offentlig smerteklinikk. Jeg tror ikke det er enkelt å påvise nå en enkel årsak, f.eks. fange noe opp på MR, fjerne det, så blir du smertefri. Smertesystemet er veldig sammensatt. Smerte registreres i hjernen, ryggmargen. Noen ganger blir det over-aktivert selv om det området som i utgangspunktet ga smerte nå er tilsynelatende friskt. Området i hjernen "jobber på spreng" og du opplever smerter hele tiden. Det kan trigges av en lidelse som en prolaps eller av residiverende prolapser, slik at smerten blir varierende. Denne type beh. tilnærming krever tverrfaglig oppfølging, slik som du har fått. Denne smerten kan faktisk forverres ved bruk av A- og B-preparater, som f.eks. oxycontin, og disse bør reduseres og seponeres. Stående MR tilbys ikke offentlig, men du kan få det utført gjennom private aktører i Norge. Prognosen er variabel, men det er viktig å komme i kontakt med smertelegen så fort som mulig. Jeg antar at du vil bli bedre, men dette kan dessverre ta lit tid. Lykke til!