KRONISK DAGLIG HODEPINE

Spørsmål

Problemer med hodepine nesten daglig i ca 2-3 år, paracet virker av og til. Ingen forskjell på dag, ettermiddag og kveld.
Høreapparatene er justert flere ganger for å sjekke dem.
Har hatt CT scanning av hodet uten noen funn.
Sjekket øynene hos øyenspesialist, brillene justerer synet bra.
FM annlegget justert på skole og hjemme, ingen funn.
Hvilken type hodepine kan dette være. Dette sliter veldig på henne i tillegg til alt annet hun har å slite med.
Hilsen Mammaen

Relevante sykdommer/medisiner: Født sterkt hørselshemmet. Gjennomsnitts hørselstap på ca 50-60 desibel. Totalt døv på de helt øverste i diskanten. Bruker digitale høreapparater, ørehengere. Bruker briller/linser for å justere langsynhet,litt over +2 samt sjeve hornhinner også litt over 2 på begge øyne.

Kvinne, 15 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære Mammaen til 15-årig pike.

Jeg forstår godt din bekymring. Din datter ser ut til å ha nok å stri med.

Hørsels- og synsproblemene er neppe den mest sannsynlige årsaken til hennes hodepine slik jeg ser det, selv om dette ikke helt kan utelukkes.
Brytningsfeil, og da særlig langsynthet, kan gi tretthetsfornemmelse i og rundt øynene samt en trykkende hodepine.

Det din datter har er en såkalt KRONISK DAGLIG HODEPINE. Man bruker denne betegnelsen om daglig eller nesten daglig hodepine, som varer mer enn fire timer per dag i mer enn 15 dager per måned.

De vanligste årsaker til kronisk daglig hodepine er spenningshodepine eller migrene som forandrer seg med tiden og blir hyppigere og hyppigere. Dette skjer ofte pga. et økende inntak av smertestillende medikamenter (inkl. Paracet), og kalles da en ”medikamentoverforbruks-hodepine”. Dersom dette er tilfellet vil det oftest hjelpe å slutte helt med medisinene en periode.

Det er viktig å kartlegge hennes hodepine nærmere. Bruk en anfallsdagbok og registrer fra dag til dag. Dere skal notere hodepinens styrke, hvor den sitter, om den starter i nakken, om den forverres ved fysisk aktivitet, om den er dunkende eller pressende, om den ledsages av kvalme, lys- eller lydskyhet etc.
Husk at hodepinen er ikke alltid lik hver gang og det er derfor nødvendig å registrere over flere dager/uker. I tilegg er det viktig å observere om hodepinen forverres under menstruasjonsperioden.
Jeg merket meg at din datters hodepine startet omtrent på den tiden jeg antar at hun kan ha fått sin menstruasjon. Kan det ha en sammenheng tror du?

Ta med den utfylte anfallskalenderen til legen din (du vil snart finne en slik på Lommelegens temasenter om hodepine; se linken over). Det vil gjøre videre diagnostisering og behandling lettere.
Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-