image: Klarer ikke å holde beina i ro om natten, restless legs?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klarer ikke å holde beina i ro om natten, restless legs?

Spørsmål

Hei Brynjulf! Jeg har skrevet inn her tidligere om min frykt for ALS pga leamus. Har følt på muskelsvinn som min fastlege ikke ser og målebåndet viser ikke større avvik enn 0,5 cm, og sånn har det vært siden jeg begynte å måle for flere måneder siden. Tenker det kanskje ville økt raskt om det var ALS. Så jeg prøver kontrollere den angsten. Men da husker du meg sikkert. Lider jo også av sterk helseangst. Går i behandling på DPS nå.

Begynner sakte men sikkert å lære meg at livet og sykdommer kan man ikke kontrollere. Denne gangen skriver jeg ikke med full angst til deg, men jeg lurer på noe. Hele denne perioden jeg har hatt angst for ALS osv har det bygget seg opp et problem på kveldstid og natt. Jeg klarer ikke slappe av i beina.

Mannen min kommenterer at jeg gjør det hele tiden, det skjer nærmest ubevisst. Må gni beina og føttene inntil hverandre hele tiden. Er som om jeg ikke klarer stoppe og det skjer alltid når jeg skal slappe av. Føler vibrasjoner, noen leamus, litt verk og en sånn trang til å bevege beina. Sent på kveld og natt er verst. Føler det som er ubehagelig i beina lindres ved å liksom bevege beina konstant.

Blir fryktelig sliten av dette. Jeg trodde det kun var psykisk på grunn av angsten min, men er dette noe du har hørt om før? Hva kan det eventuelt skyldes? Har legetime senere denne måneden, men blir litt nysgjerrig på hva sånt kan skyldes. Det er både irriterende og slitsomt, og de tar fra meg muligheten til å hvile og sovne raskt.

Kvinne 32
Svar

Hei igjen.

Det er bra å høre at du jobber med din helseangst, og at det gir resultater.

Nå har du imidlertid et spørsmål om dette med at du om kveld og natt føler at du ikke klarer å slappe av i beina, og at du føler du må bevege dem hele tiden. Du har tenkt på om dette har med din angst å gjøre, eller om det kan være andre ting.

Jeg tenker at det er fullt mulig at din indre uro og spenning forbundet med underliggende helseangst, er enten hele eller deler av forklaringen her. Men samtidig så vil jeg ut fra beskrivelsen din si at dette minner svært om tilstanden som heter "restless legs". Det er en ikke uvanlig tilstand, som for det første ikke er farlig, og det finnes en del medisiner som kan forsøkes, om det blir plagsomt nok.

Her kan du lese mer om restless legs

Tilstanden har vanligvis ingen forklaring, men noen ganger kan det skyldes bakenforliggende medisinske årsaker som f.eks. jernmangel eller vitaminmangler. Det finnes ingen undersøkelser som kan bekrefte eller avkrefte diagnosen, som følgelig stilles ene og alene ut fra symptomenes karakter, og det ligner svært på det du beskriver her.

Mitt råd til deg er derfor å ta opp dette med legen din ved neste legetime, både for å se etter bakenforliggende årsaker (sjeldent) og for å diskutere tiltak.

Det er også verd å legg til at restless-legs symptomer ikke er forbundet med ALS eller annen alvorlig nevrologisk sykdom.

Håper det var grei informasjon. Ha det bra.

Illustrasjonsbilde øverst: PR Image Factory / Shutterstock / NTB