Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kjenner små støt i muskulaturen etter aktivitet

Spørsmål

Hei Jeg er en 37 år gammel kvinne. Frisk, bruker ingen faste medisiner. Slank, i normal aktivitet og aktiv jobb. Jeg har siste året fått små støt i muskulaturen i baksiden av lårene etter at jeg går rask tur, trenger ikke gå veldig lang, et par kilometer kanskje. Merker ikke dette i like stor grad om jeg har feks trent styrke (trener moderat styrke en gang i uka). Støtende er ikke vonde men de føles som prikkene støt som forflytter seg litt i muskulaturen nedover og oppover mellom baken og knehasene. De kommer alltid etter at jeg har kommet tilbake fra tur og feks setter meg ned. De varer kanskje i 15-20 min så forsvinner de. Merker ingenting annet galt. Jeg har ikke opplevd at dette har kommet spontant, eller når jeg går i normalt tempo i hverdagen. Har ikke funnet noen logisk forklaring på dette og lurte bare på om dette var noe du hadde hørt om før? Det har jo som nevnt pågått en stund, ikke endret karakter. Noen ide om hva det kan komme av?

Kvinne 37
Svar

Hei og beklager et forsinket svar. Årsaken er at spørsmålet ble stilt til en lege som ikke er tilgjengelig for tiden.


Du spør om jeg har hørt om noe slikt før. Det har jeg ikke. Det betyr i det minste at det etter alt å dømme ihvertfal ikke er et symptom på noen sykdom, for da er det betydelig sjanse for at jeg hadde gjenkjent det du forteller om, eller kanskje lest om det. 

Jeg er alt i alt rimelig sikker på at dette ikke har med sykdom å gjøre, og at du ikke trenger å bekymre deg eller finne forklaringer eller løsninger på dette, men heller kan se det an og mest sannsynlig tilskrive det tilfeldighetenes konto. Det er svært mye vi kan kjenne fra kroppen, som ikke har med sykdom å gjøre, og som kommer og forsvinner igjen, og jeg tror det er stor mulighet for at dette er i den kategorien.

Du spør om jeg har noen ide om hva det kan komme av. I den grad det eventuelt (men ikke nødvendigvis) har noen forklaring, så kan jeg helt løselig tenke i retning av at musklene svulmer under og etter aktivitet, og at det kanskje kan forårsake en forbigående periode med mekanisk trykk på nerver inni eller mellom musklene, som så kan fyre av elektriske impulser, noe beslektet med det vi kjenner når vi får et "enkemannsstøt", dvs når vi smeller albuen inni noe skarpt, og kjenner det som et elektrisk støt ut i hånden.  Det er en mulig forklaring på dette. 

Skulle dette mot formodning utvikle seg til å bli verre, hyppigere, mer langvarig eller annet, så får du heller vurdere å oppsøke lege for dette, men i første omgang ville jeg absolutt bare se dette an og prøve å overse det.

Ha det bra.