Kaster opp og er svimmel

Spørsmål

jeg har en lengre periode slitt med mye svimmelhet og kvalme, har vært hos lege å tatt mange slags prøver, men ingenting er galt. den siste mnd er det blitt mye værre, jeg blir så kvalm at jeg kaster opp, er sliten støtt, sovner hvis jeg legger meg på sofaen. føler også at jeg ikke har noen krefter igjen, alt er slitsomt. jeg er jo en ung jente på 23, og synest ikke det virker riktig at jeg skal ha det sånn. er klar over at noe kan skyldes at jeg har mye å gjøre, jeg har en datter på to år, har akkurat flyttet og begynt på høgskole. hva tror du? er det bare jeg som er litt for "hysterisk"? har alle det sånn?

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Nei, dette er selvfølgelig ikke normalt. Alle har ikke det sånn, og det burde ikke du heller. Selvfølgelig kan stress og "nerver" gi mange symptomer, men jeg synes din beskrivelse av symptomene er mer enn det man kan forvente av jobb med en datter, flytting og ny skolesituasjon. Uansett må en psykisk årsak være det siste man foreslår, etter at alle "kroppslige" årsaker er avklart.

Du skriver ikke så mye om forhistorien din, sympptomene og hvilken utredning som er gjort, slik at jeg neppe kan stille noen diagnose over internett. Det er etter mitt skjønn veldig viktig at det blir gjort en CT av hodet ditt for å avklare at det ikke er noe som lager økt trykk her. Det kan være forskjellige typer prosesser som bidrar til det, men det er klart at kreft er noe man ønsker å avklare først og fremst. Økt trykk inne i skallen kan gi kvalme og oppkast, men også svimmelhet og generelle symptomer som tretthet og utmattelse.

Kvalme kan også skyldes sykdom i tarm/magesekk eller medikamenter, men kan utløses av svimmelhet. Svimmelhet har en lang rekke forklaringer, alt fra alvorlige til harmløse. Smerter i nakken, jernmangel, sykdom i likevektsorganet i mellomøret, medikamentbivirkning og MS kan være mulige forklaringer, men det er ofte at man ikke finner en sikker forklaring og antar at det kan henge sammen med stress.

Når du er så slått ut som du beskriver så MÅ du utredes videre hos legen din, med blodprøver og CT av hodet. Svarene på disse undersøkelsene avgjør i hvilken retning man så skal lete videre.

Håper du kommer deg fort tilbake i normalt gjenge!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-