Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Karnøster i hjernen

Spørsmål

Etter to episoder med svimmelhet og oppkast fikk jeg konstatert et karnøste i pons som hadde hatt en liten blødning. Karnøstet var ca 5-8mm i størrelse. Jeg har fått beskjed om å følge med på blodtrykk og ta kontakt om det blir høyt. Jeg har fått dårlig info rundt dette og håpte du kunne forklare hva dette er og hva det betyr i praksis? Jeg tenker da på risiko og om det er noe jeg bør unngå eller noe jeg bør gjøre. (Har for så vidt hvert i fin form i etterkant, men nå 6-7mnd senere har jeg en del ubehag i hode.( liten smerte og vanskelig for å konsentrere meg/litt ør)) Mann 40

Mann 40
Svar

Hei,

De skriver at det ikke er mistanke om gjennomgått blødning. Det man ser til venstre i  hjernebroen (ponsregionen) representerer en liten venøs malformasjon (karnøste). Ingen tegn til aktuell blødning. Det betyr at blødning er avkreftet. Man mistenker at symptomene kunne heller en årsak  i mellomøret. Slike strukturer skal ikke plager og kan være en utviklingsfeil. Dersom det oppstår blødning og slike karnøster gir symptomer og plager så kan man få hodepine, kramper eller nevrologiske avvik. Risikoen for blødning er 1% per år for familiære tilfeller og noe mindre for sporadiske tilfeller (jeg vet ikke om det er flere i din familie med samme funn). De kan fjernes ved kirurgi (eller såkalt endovaskulær behandling) dersom de har blødd. Dette er fraførende blodkar (lavtrykksystem) og i retningslinjer er det ikke nevnt noe om blodtrykkskontroll, men blodtrykket bør behandles dersom det er for høyt, også for andre årsaker. Jeg ville foreslå 3 måneders kontroller av blodtrykk hos fastlegen men nevrokirugen vil gi klar anbefaling. Lykke til!