Kan min leamus skyldes ALS?

Spørsmål

Hei! Jeg har i den siste tiden hatt dirringer/leamus i hele kroppen til som til tider er veldig intenst, dette har pågått i et par mnd ca. Noen dager er verre enn andre dager. Kanskje verre når jeg er stresset. Har det mest i fingre og bein (masse der) Jeg googlet til slutt dette, og det skulle jeg ikke gjort. Da kom frykten for ALS frem, det er vel den verst tenkelige sykdommen. Dette er jo et symptom på dette. Jeg trener og er veldig aktiv, er slank og spiser sunt. Min pappa har cøliaki og B12 mangel. Jeg har ikke testet meg for B12 , og håper det kan være grunnen. Jeg trener styrke annenhver dag og vil tro hvis jeg hadde hatt ALS, så hadde jeg kanskje ikke klart det? Jeg vet jeg har litt helseangst, og når det propper i kroppen på det verste, så leter jeg etter noe annet. Er redd om jeg også er klumsete i fingrene, men jeg vet ikke. Har jeg noe å engste meg for? Tar gjerne en tur til legen, men vil gjerne vite fort om dette kan være en begynnende kronisk muskelsykdom. Har 2 små barn i tillegg til jobb, har ikke tid til å Google noe som er bortkastet. Er det andre tidlige tegn på ALS enn bare leamus under huden? Håper du har litt svar.

Kvinne 30
Svar

Hei.

Leamus er svært vanlig, og oftest forbigående, og det skyldes i de fleste tilfeller ikke sykdom, spesielt ikke den svært sjeldne sykdommen ALS. 

Det er rett og slett å velge å tenke på den absolutt minst sannsynlige av alle tenkelige årsaker, det å tenke på ALS her.

I tillegg begynner vanligvis ikke ALS i tidlig fase med leamus, det er ikke typisk. Du spør om tidlige symptomer på ALS, og det er svakhet og klossethet i en hånd eller fot, oftest assymetrisk, altså ikke begge hender eller begge føtter, men en av dem. Muskler som reduseres synlig i størrelse (det kalles atrofi, muskelen svinner hen) er et annet tidlig symptom.


Det at du har googlet leamus og endt med frykt for ALS, er særdeles typisk, og sier oss noe om hvordan internett og googling foregår, og om farene ved å ende med angst for alvorlig sykdom istedet for objektive svar. Spesielt personer med tendens til helseangst, slik du beskriver deg selv, bør avgjort ikke google symptomer. Det er nærmest oppskriften på angst, slik du nå har opplevd.


Du sier at du tenker deg en tur til legen, og det synes jeg er fornuftig av deg om dette ikke avtar etterhvert.  Ikke fordi jeg tror at du har ALS, for det tror jeg avgjort ikke, men fordi et slikt legebesøk vil etter enhver sannsynlighet ende med at du får lagt fra deg disse bekymringene.


Håper det var grei informasjon, ha det bra.