Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan man få lammelse i ansikt under graviditet flere ganger?

Spørsmål

Hei, jeg fikk Bell’s Parese under mitt første (og foreløpig eneste) svangerskap. Jeg ble sendt til nevrologisk avd. ved Ullevål og fikk behandling (i form av piller inntatt innen de første 72 timene av paresen). Det hele oppleves ganske traumatisk og belastende mens det pågikk, men gikk heldigvis over etter et par (lange) måneders tid. Jeg er helt frisk/normal igjen nå, muligens takket være rask respons og behandling fra legevakt/vakthavende nevrolog. Nå har det gått et par år og vi vurderer barn nummer to. Jeg kjenner imidlertid på ganske stor bekymring med tanke på risiko for å få Bells parese på ny - og muligens ende opp med varig parese denne gangen. Har forsøkt å lese meg opp på forskning og artikler tilgjengelig på nett, men synes ikke det gir noe klart eller entydig svar. Det står at 4-11% kan oppleve å få det igjen, men da «av seg selv» og ofte innen et par år, og sier ingenting om graviditet spesifikt. Jeg har ikke opplevd tilbakefall, og er mest opptatt av hvorvidt jeg er mer utsatt for å få det igjen ved ny graviditet, siden jeg fikk det under første svangerskap, eller om dette rammer helt tilfeldig og isolert - og dermed på ingen måte er gitt at det vil gjenta seg igjen ved andre (eller eventuelt tredje) svangerskap hos en og samme person. Håper på svar - og gjerne et betryggende et sådan.

Kvinne 37

Kvinne 37
Svar

Hei,

Det var veldig beklagelig at du fikk fikk Bell’s Parese og det er riktig at tredje del av graviditet, noen virusinfeksjoner, vektøkning og stress kan være utløsende faktorer. På den andre siden en helt sikker utløsende årsak har vi ennå ikke kunnet finne.

Dette er klart psykisk belastende, men min kliniske erfaring er at de fleste får det bare en gang, ved flere episoder er det oftest tale om en annen nevrologisk sykdom.

Så det er svært sjeldent å få det to ganger selv om man fikk det i første graviditet, men det finnes noen rapporter på det (noen artikler som omhandler dette tema: "Recurrent Bell's palsy in pregnancy"). Alle konkluderer at det er svært sjeldent så man har ikke noen sikre tall på det.

Jeg forstår for fullt at det oppleves som traumatisk og belastende, men det gikk heldigvis over og det er flott at du er normal nå - tviler på at du vil få Bells parese på ny siden det er så sjeldent. Jeg forstår at det er et dilemma, men som sagt vet vi er at det er svært sjedent at det gjentar seg i neste graviditet. Masse lykke til!