Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan borreliose gi psykiske problemer som senvirkning?

Spørsmål

Hei! I disse dager snakkes det mye om flått, og sykdom rundt dette. Jeg lurer på om man har kunnskap nå, til å vite om en person, i siste instans, ved f.eks å ha blitt bitt av flått, og gått med dette uten noen former for behandling, kan utvikle psykiske plager, eller sykdommer?

Med lang tid, mener jeg kanskje en 10-20 år, med psykologiske- og nerveproblemer. Dette virker ganske skremmende, men har selv blitt flåttangrepet, og har en psykisk lidelse jeg har slitt voldsomt med i 15år. Jeg interesserer meg derfor om dette temaet, med flått, og følger nøye med utredningene som kommer fra helsedirektoratet.

Jeg vet at det finnes en test man kan ta hos legen. Vurderer dette nå... etter all medieomtalen - greit å få hvite helt konkret om en kan ha en infeksjon eller sykdom som er relatert til flått.

Det står jo i beskrivelse av sykdomssympomer /hjernebettenelse/,nervøse lidelser, søvnforstyrrelser, glemsomhet, og at det muligens kan linkes til Alzheimer!

Blir glad for svar!

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet. Ubehandlet så kan et flåttbitt gi en mengde problemer/symptomer også psykiske problemer.

Flåtten kan overføre en nervegift som gir borreliose. Borreliose er en sykdom som deles inn i tre stadier. Behandlingen mot borreliasmitte er penicillin.
Dersom du har blitt bitt av en flått så kan du ta en test som viser om du har borreliose.

Siden borreliose kan gi hjernebetennelse kan resultatet bli alvorlige nevrologiske og psykiatriske symptomer.

Du sier ikke noe om når du ble bitt av flått, men 15 år med psykiske problemer taler nok for at de skyldes andre ting enn flått, skjønt helt sikker kan man ikke være.

Snakk med din fastelege. Han vil kunne sjekke deg for borreliaantistoff.
Jeg håper svaret er til hjelp.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-