Kan alt virkelig være angst?

Spørsmål

Kjære Mirza Jeg har helseangst, men også mange fysiske symptomer. Hvordan ville DU utredet meg? Er du enig med min fastlege og lege på Volvat at helseangsten kan gi meg så mange symptomer fysisk? Jeg hadde helseangst i 2015 også, men ble bedre etter psykologtimer. I mars i år kom det tilbake. Jeg har vært redd for føflekkreft, livmorhalskreft (sjekket meg for begge deler), kreft i munnen, kreft i tarmen, hjernesvulst, ALS, MS. Jeg hadde en bihulebetennelse i mai i år og etter det hadde jeg trykk i hodet daglig i 3 mnd! Jeg var hos legen på Volvat 6 ganger pga min frykt for svulst på hjernen. Han sendte meg ikke til MR og var sikker på at jeg hadde spenningshodepine og ingen svulst. Fastlegen har heller ikke sendt meg til MR. Jeg har sagt jeg har vondt i det ene øyet (etter jeg mente jeg kunne se en prikk der, men legen sa det ikke var noe) og vondt nederst ved ribbeinet. Legen mente smerten i øyet kom av helseangsten min, fordi jeg ble fokusert på at noe var galt med øyet. Nederst ved ribbeinet mente han det bare var noe muskulært. Hodepinen avtok faktisk for en ukes tid siden, men da tok nye symptomer over. Sånn det har gjort nå et halvt år. Jeg har nå følt det prikker i ene siden av tunge/munn og på samme siden har det noen dager nå prikket/duret i foten. Dette sa legen var typisk angst. Musklene fungerer som vanlig. Jeg har også hatt leamus av og på over det ene øyet de to siste ukene og leamus som ellers flytter seg rundt. Noen ganger opplever jeg også at jeg skjelver..rister på en måte. Mannen min sin pappa døde av ALS, så nå er angsten for dette stor. Også livredd for MS. Eller svulst. Jeg går til psykolog nå og samtaler hos fastlegen. Men de fysiske symptomene består, Men de kan variere. Det er tatt blodprøver-normale. Blodtrykk-normalt. Og noen nevrologiske fysiske tester hos legen bare. F eks. trykke fort på en kulepenn, lese bokstaver på veggen, bevege armene og beina osv osv. Normale. Hvordan ville du utredet meg? Kan alt virkelig være angst?

Kvinne 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

 

Hei,

Takk for ditt brev. Helseangst er kjent å gi mange ulike plager. Det er to typer helseangst: såkalt somatisk symptomlidelse og angstlidelse for sykdom (hypokondri). Mange mennesker med helseangst er ofte ikke i stand til å fungere eller glede seg over livet på grunn av voldsom frykt for sykdom. Slike pasienter kan oppleve f. eks. problemer med å puste, med hjerterytme, fysisk ubehag som hodepine, magesmerter, prikking, svimmelhet m.m. De kan bekymre seg for f.eks. hjerne, hjerte eller en sykdom som de hørte om eller har lest om (f. eks. MS, ALS, diabetes osv). Pasienten blir svært opptatt av de har eller står i fare for å pådra seg en alvorlig sykdom. Mange oppsøker flere leger og tester seg gjentatte ganger for å være trygge, men er tilbakeholdne med å søke psykisk helsevern siden de mener at tilstanden deres er medisinsk basert. Du ble heldigvis bedre etter psykologtimer og går fortsatt til det. Jeg håper det vil hjelpe deg med tiden.  


I det siste har du vært redd for føflekkreft, livmorhalskreft, kreft i munnen, kreft i tarmen, hjernesvulst, ALS, MS. Som du ser ar du i en sirkel som gjenopptas raskt som nye tanker og nye fysiske følelser kommer opp, etterfulgt av tolkninger av fare, angst og flere legebesøk for å løse denne usikkerheten. "Sirkelen" gjenopprettes med ny alarmerende tanke. Så jeg kan være enig med de andre legene at prikking er typisk angst. 


Leamus er også relativt vanlig ved angst og kan flytte seg rundt. Jeg ville forholdt meg til en lege først og fremst. Diverse utredning må ikke gjøres bare pga. selve angsten og pas. usikkerhet. Selvsagt, hvis de kliniske tester indikerer noe alarmerende bør vi utrede deg videre, slik som alle andre pasienter. Jeg ville undersøkt deg klinisk og da vurdert om det er behov for ytterligere utredning. 


Med helseangst er det feiltolkning av ubehag og normale kroppslige følelser som kjennes som farlig. Kroppen er på en måte full i støy/bråkete. Friske menneskekropper produserer alle slags fysiske symptomer som kan være ubehagelige, uventede og uønskede, men ikke farlige. Jeg vil anbefale kognitiv atferdsterapi for å ta roten av dette problemet.  Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-