Jeg våknet og følte at jeg var i en trommel. Krystallsyken?

Spørsmål

Våknet idag av at eg følte eg var i ein trommel blei veldigt svimmel la meg på sida då sluttet det men er uvel lenge etterpå. Har hatt dette 2 til 3 ganger før men for over 1 år sidan. Veldig ekkel følelse og eg blir redd. DGår til lege for vanlige blodprøver var sist i november då var blodtrykket 130 /60. Kolestrol 7 men det (gode) var oghøgt sa legen.p Trimme regelmessig men blitt kun to ganger iveka det siste halvåret. Tar Naproxen for smerter i fot. Lure på ka dette pkan vere blir jo litt anna mat i jula . Det gir seg når eg snur meg eller reise meg litt men er matt eller uvel ikroppen etterpå. Har fått meg Fit Bit der eg ser pulsen min vanlig puls er83

Kvinne 64

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er altså en 64 år gammel kvinne som etter hva jeg forstår, er frisk og i god form. I dag våknet du med følelsen av å være i en trommel, og du var svimmel. Det gir seg når du endret stilling og legger deg på siden eller reiser deg, men du er noe kvalm og bekymret nå i ettertid.

Du har ikke stilt noe konkret spørsmål til oss, så jeg velger å fortelle deg om hva jeg tenker om dette, og å gi deg litt råd.


Symptomene taler meget sterkt i retning av det som heter Godartet Stillingsavhengig Svimmelhet, eller Benign Posisjonell Vertigo (BPPV) Det kommer fra midlertidige forstyrrelser i balanseorganet som sitter inni mellomøret. Krystallsyken er et annet navn som ofte brukes. 


Det skyldes små partikler i væsken i buegangene i balanseorganet, som får det til å virke som om man er i bevegelse ("i trommel") selv om man ikke er det. Det er på en måte en slags sjøsyke uten å være sjøsyk, eller noe av det samme som skjer hvis du har blitt snurret rundt og rundt i en kontorstol, og så reiser deg, da føler det som om alt går rundt.

Det at symptomene kan utløses eller dempes av at man forandrer stilling (ligge / stå) kommer av at væsken inni buegangene da settes i bevegelse, og trigger symptomene. Dette er helt typisk for BPPV, og det som gjør at jeg tror at det er dette du har nå.


Tilstanden er ufarlig, og går over av seg selv. En trenger ikke å behandle det, men om du vil, kan du forsøke sjøsyketabletter som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket, f.eks. Marzine. Redselen du har hatt nå etter at det har skjedd, kan også ha virket inn og forsterket din følelse av å være uvel og kvalm.

Forløpet av tilstanden er varierende og individuell, og symptomene kan komme og gå, og varigheten er fra timer til mange dager, men uansett er krystallsyken ufarlig, og det vil vanligvis avta gradvis, f.eks. ved at anfall med svimmelhet og kvalme kommer sjeldnere og blir svakere. 


Akutt svimmelhet kan ha mange årsaker, men det blir feil å spekulere over nett om hva annet enn BPPV det kunne være, med den meget typiske symptombeskrivelsen du kommer med her. Det som da kan sies, er at hvis du mot formodning skulle få andre symptomer, om det ikke avtar etterhvert, eller du blir verre, så får du vurdere å oppsøke lege for å bli undersøkt og få en sikker diagnose, men dette virker som sagt meget typisk for krystallsyken.

Håper det var grei informasjon. Jeg ønsker deg god bedring.


Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-