Jeg opplever en slags nummenhet og stivhet i ansiktet

Spørsmål

Jeg opplever en slags nummenhet og stivhet i ansiktet. Det kan sammenlignes med opplevelsen av bedøvelse man får hos tannlege. Det kan også beskrives som en slags stramhet et stykke under huden, som om muskler/sener (?) i ansiktet er for stramme. Noen ganger kan det også føles som det er en slags krampe i små muskler eller sener i ansiktet. I pannen er det noen ganger som en slags knute på bestemte, varierende steder, som ikke er direkte smerte, men på grensen til det. Det varierer hvor i ansiktet disse følelsene er sterkest, men som regel ligger det i nedre del av pannen, ned mot øynene og på begge sidene av nesen og ut mot, og i, kinnene, kjevebein og i tinningene.Noen få ganger kan disse plagene forsvinne helt, men de er der som regel hele døgnet. Hadde nettop ca en uke da dette var nesten helt borte, men nå er det tilbake for fullt igjen. Jeg har også en del hodepine, men det er mye mer varierende og det er vanskelig å si om det har sammenheng med symtomene fra ansikt eller ei.

Jeg fikk for 5 måneder siden en hjernerystelse etter en snowboardulykke der jeg slo hodet i hardt underlag. Var på sykehus og tok CT, som var helt fin. Etter dette hadde jeg langvarige symptomer og problemer i form av svimmelhet, hodepine o.l. Ble diagnostisert med post commotion syndrome. Alle andre symptomer etter hjernerystelsen forsvant for ca. 2 måneder siden. Usikkert om dette i det hele tatt har noe med hjernerystelsen å gjøre, min lege mente ved sist konsultasjon at det sannsynligvis ikke hadde sammenheng. Tatt masse blodprøver og enkle nevrologiske undersøkelser (prikktest i ansikt). Dette er konstant og meget plagsomt og jeg bekymrer meg mye over hva det kan være. Jeg er nå ute å reiser, prøver bare å ignorere symptomene og håpe det går over av seg selv. time hos nevrolog i Norge om 3 uker.

Er det noe ved disse symptomene som får deg til å tenke at dette kan være noe alvorlig sykelig som jeg burde undersøke asap? Har du eventuelt noen ide om hva det kan være? Hva kan hjelpe?

Svar

Hei, takk for ditt brev.

Hei, takk for ditt brev.

Nummenhet er et tegn på at en nerve ikke fungerer som den skal. F. eks. ved slag i såkalt sensorisk bark i hjernen vil man kunne få vedvarende plager, dette vil ramme markert ensidig (én side av ansikt og slaget vil sitte på motsatt side). Ved slag (dette er veldig søkt i ditt tilfelle) vil vedvarende nummenhet oppstå akutt. Men det må da spesifikt ramme bare en del av denne sensoriske barken for å kun gi ansiktsplager, ofte ryker hele barken slik at man blir nummen i en hel kroppsside. Ellers ser vi dette akutt i forløp av migrene (sjelden bare ansikt) og noen sjeldne ganger er det grunnet multippel sklerose og borrelia.
Ofte vil det være ledsagende symptomer ved en slik ”sykelig” nummenhet som lammelse i ansikt, munnen, tunge og øyemuskler.
Stramhet et stykke under huden, en slags krampe, en slags knute på varierende steder pluss at dette kommer og går er uspesifikt i mine øyne og ”flagger derfor ikke rødt” (altså ikke varsel på noe alvorlig). Dersom det hadde vært en akutt start av nummenhet med de andre symptomer så hadde jeg anbefalt en akutt utredning. Ellers kan dette vente. Jeg tviler på at plagene dine henger sammen med en hjernerystelse etter en snowboardulykke for 5 måneder siden. Dette kan også være uttrykk for engstelse da denne kan forsterke plagene dine. Stramme kjeve-, nakkemuskler vil også kunne gi nummenhet.

Jeg håper at dette var beroligende.
Lykke til.

Lykke til.