Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg har stikking og prikking i bena

Spørsmål

Jeg har stikking og prikking i bena,av og til også i kroppen,det begynte i tærne,og jeg lurer på om jeg har skadde nerver i føttene,når jeg svømmer er bena tunge.
Min lege mener jeg har polyneropati og jeg får diverse medesiner for dette..naurontin og og sarotex,føler ikke det hjelper,det ble også tatt blodprøver uten å finne noe galt.Prøver å holde meg i form så godt det lar seg gjøre,gymnastikk og turer i terreng.men kjenner nå at jeg begynner å bli deprimert,og føler meg ikke sikker på diagnosen legen har stilt.
Har hatt et hart yrke hvor jeg har gått og stått mye og hadde mye kramper i bena de siste årene jeg jobbet.

Svar

Hei, takk for ditt brev.

Denne stikkingen og prikkingen i bena, med start i tærne, kan være uttrykk for skadde nerver i føttene (polynevropati). De mest perifere nervefibrene påvirkes nemlig først, dvs. tær og fotsålene i føttene. Jeg er enig med din lege som mener at du har polynevropati. Det kan ta uker før Nevrontin og Sarotex hjelper. Ellers kan man vurdere bytte til Lyrica. Capsaicin krem 0,075% 3-4 ganger daglig er et annet alternativ. Når blodprøver ikke viser noe galt, kalles det for idiopatisk nevropati eller at man ikke kan identifisere årsaken. Men spesielt bør diabetes (sukkersyke), hypotyreose (lavt stoffskifte) og ernæringsmangler utelukkes. Oftest er det slik, dessverre. Det er bare å fortsette å holde seg i form så godt det lar seg gjøre. En sikker nevropati diagnose krever også nevrografi, dette synes jeg at du skal gjøre. I samme slengen gjør vi også lungebilder. Sarotex kan økes i dose ev., og er virksom mot depressive plager. Ellers råder vi å ta tilskudd av B-vitamin tilskudd/Afi-B-Total tbl./inj. (nevroprotektiv effekt). Du bør være måteholden med alkohol. Andre tiltak kan være vektreduksjon, gode sko osv. Utviklingen av en polynevropati er gjerne langsom forverring, deretter kronisk fase, ev. langsom bedring, spesielt hvis grunnlidelsen lar seg behandle.

Lykke til.