Jeg har anfall

Spørsmål

13 dager etter en operasjon fikk jeg et GTK anfall. Varte i ca 4 min og var et kraftig anfall med urinavgang. Sykebil kom, men jeg ville ikke ha hjelp. Jeg hadde gått på Tramadol, oxynorm og oxycontin etter operasjonen, men hadde mer eller mindre sluttet med de. Legen mente at det var medisinene. Etter ca 5 mnd, fikk jeg enda et GTK anfall. Samme varighet, med tilstiving, kramper, skum ut av munnen, øyerulling og urinavgang. Hadde ingen forvarsel og husker ingenting. Var helt utmattet. Støl. Før det andre anfallet, hadde vi vært i Thailand og jeg hadde tatt Sobril og Zolpidem på flyet. Tok nok litt fler enn jeg burde (men ikke tro at jeg er en misbruker eller noe altså). Tror reisen tok 35 t. Tar beroligende hver gang jeg flyr. Anfallet kom 2 dager etter flyturen. Merkelig... Har tatt MR uten funn og har tatt EEG. Fredag skal jeg ta søvndeprivert EEG. Jeg har forresten ei datter som er ferdig utdannet vernepleier og hun har vært her under begge anfallene. Hun har fortalt hvordan anfallet var. Jeg har vært hos nevr.og han mener det ikke er tabl. som er årsaken. Han tror det er mine tidligere søvnprobl.(mangel på søvn i mange år) som årsak. Jeg ble ompl.på jobb fra skift til dagtid og nevr.mener at det ikke er uvanlig at man kan få en senvirkning. Han sier at jeg har epilepsi. Burde jeg begynne på medisiner? (Har angst for nytt anfall)? Var Årsaken tablettene? Er det vanlig å få slike anfall som voksen? Hvis jeg begynner på Topimax, blir det da enda vanskeligere å få lappen tilbake? Jeg hører det er mange bivirkn.med antileptika. Det jeg er mest redd for er søvnprobl.og urolige ben, samt vektøkning. Nevrologen sa at lite søvn og mye stress er triggerne mine? Jeg har googlet og lett på nettet, men finner lite..Jeg tenker på dette ofte og er redd. Har du hørt om noe lignende før? Kan jeg få flere anfall?Er det farlig? Kan det være noe i hjernen som de i ikke finner på MR? Mvh

Kvinne 40
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Slike GTK-anfall er ikke helt uvanlige etter noen operasjoner, spes. etter fjerning av hjernesvulst. Det er riktig at slike anfall kan utløses av slike legemidler (men det er ikke så ofte forekommende), men vi pleier å obserevere pasienten og se om anfall kommer igjen fordi det kan heller dreie seg om epileptisk årsak fremfor medisinutløst. Det er helt vanlig at man blir utmattet etter slike anfall (det heter postiktal fase). Slike medisiner forbrukes raskt i kroppen og kroppen skiller dem ut også raskt. Deres effekt avtar også raskt. Jeg stiller meg derfor litt tvilende at du fikk anfall noen dager etterpå.. Det er positivt at MR ikke viser "strukturelle epileptiske funn (f.eks. arr, utviklingsforstyrrelse osv)". Siden du nå har hatt slike alvorlige anfall med tap av bevisshet bør du nok ta medisin for å unngå nytt anfall. De er godt tolererbare etter min erfaring. Jeg er også skeptisk til at årsaken var kun tablettene pga. det som jeg skriver over. Ja, det er vanlig å få slike anfall som både voksen og barn dessverre. Topimax (eller et annet middel) vil trolig være hjelpsom og da blir det lettere å få kjørelappen tilbake. Det er riktig at lite søvn, mye alkolhol og mye stress er velkjente triggerne, og kan også gjelde deg. Det er litt farlig og skadelig for hjernen å ha slike anfall så jeg vil også anbefale medisin over en periode og du må kontrolleres ofte. Det blir spennende å se hva søvndeprivert EEG viser. Svaret kan også ligge der. Alle strukturelle årsaker er avkreftet på MR, så da er det ikke noe "annet". Forstår at du er bekymret, men det er viktig å unngå anfall og ta alle forhåndsregler. Lykke til!