Jeg er veldig nummen

Spørsmål

Hei! Har siden November 2017 slitt med endel uspesefikke symptomer.Det startet med tretthet,noen uker senere nummenhet ansikt,hals og arm høyre side.Dro til legevakt som ikke fant noe galt.Mr ble tatt av hode og rygg,alt fint.Symptomene vedvarte og kan skifte karakter fra numment til stikking eller en slags båndfølelse men er i varierende grad og kan komme hvor som helst på kroppen.Ekstrem tretthet og en rar type svimmelhet som om ting beveger seg er det jeg sliter med mest. Nå har det gått ett halvt år,og jeg har fortsatt rare hudsensasjoner som vibrering,stikk,stramhet. Tretthet,svimmelhet,og en svakere venstre hånd.Jeg har hatt flere oppfølgingstimer hos lege som har tatt utallige blodprøver som alle er normale.Senkingen er lett forhøyet(hoppet litt opp og ned alt fra 24-34) Finner ingen årsak.Jeg ble henvist til nevrolog som avviste meg pga normal mr og symptomer som egentlig ikke passer noen sykdom. Jeg ble anbefalt psykolog, Det føltes ikke godt,til tross for at jeg var litt forberedt på det siden de ikke fant noe galt,og jeg i tillegg har en angstlidelse på papiret fra før. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg vet bare at jeg ikke fungerer slik jeg engang gjorde. Trettheten påvirker hele kroppen,til og med talen,og noen av mine nærmeste har merket det. Frustrerende situasjon. Ved siste legebesøk gjorde vi en klinisk undersøkelse hvor jeg hadde positiv babinski(høyre fot)positiv hoffmann(venstre hånd) positiv romberg(med fall mot høyre). De andre refleksene i armer og ben er normale. Hva kan dette bety? Når jeg googler dette kommer Ms opp,men da er disse prøvene gjerne positiv på samme side av kroppen. stemmer dette? Min lege har nevnt ME pga at symptomene er mange og varierende i grad og tid (minutter,timer,dager) og pga en helt normal MR i November. Jeg er nå henvist på nytt til nevrolog og er svært spent på om jeg får komme denne gangen.

Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Viktig her å utelukke betennelse, som f.eks. og heldigvis var MR initilat negativ med tanke på det. Grunn til henvising på et tidspunkt til psykolog var nok at man ikke fant noe "substrat" da fra nervesystem. Nummenhet er uspesifikt, mange ganger angstrelatert men med tretthet kan man f.eks. tenke i retning av MS, men man så ikke det på MR. Jeg ville nok gått videre med spinalpunksjon og ev. nevrografi. Babinski tegn betyr at det er noe feil i nervesystemet, så dette funnet må forfølges, da må må det gjøres ny nevrologisk vurdering og du er henvist til det. Babinski tegn indikerer at det er noe feil i motsatt side av nervesystem. Lykke til!