Jeg ble påkjørt av en bil

Spørsmål

Den 24. januar 2017 på sykkel fra jobb ble jeg påkjørt av en bil. Jeg fløy ca. 8 m. og landet på hode der hjelmen sprakk flere plasser. Jeg oppgir feilaktig til ambulansepersonalet at jeg ikke hadde besvimt. Dagen etterpå forstår jeg at jeg må ha vært bevisstløs, men usikkert hvor lenge (jeg våkner når føreren står og rister i meg når jeg ligger ned på bakken). Jeg er født 1953, har vært aktiv i idrett, trening og friluftsliv i alle år. I de siste ca. 10 år har fokus vært å stå i jobb (som profesjonell TV-fotograf) til 70 år og siden bli en lykkelig og aktiv pensjonist med god fysikk. Etter ulykken har jeg generelt balanseproblemer. Noen eksempler: Når jeg går en vanlig tur og ser til siden eller oppover begynner jeg å vingle og mister kontrollen - Å ta på bukser, strømper og skor stående er en utfordring. Jeg klarer ikke lenger rulleski sommertid og er ustadig på langrenn vintertid - Alpin ski (utdannet instruktør) føles som en nybegynner - Kajakk (har padlet mye og jobbet som instruktør) er nå veldig ubehagelig da jeg ikke finner balansen - Generelt er normale bevegelser svekket, eksempelvis ved: seiltur, fjelltur, gå i mørker - mm. Mine spørsmål er: Hvor sannsynlig er det at disse balanseproblemer er en konsekvens av ulykken? Hvordan/hvor kan dette utredes?

Mann 66
Svar

Hei,

Ettersom du slo både hodet og besvimte kortvarig betyr det at det dreier seg her om en hjernerystelse (ikke kun en hodeskade per se). Derfor er det viktig å behandle tilstanden på riktig vis helt fra starten av. Vi vet at etterplager som svimmelhet og ustøhet, utmattelse, økt følsomhet for lys og støy, irritabilitet, endringer i emosjonell tilstand, konsentrasjons- og hukommelsesproblemer, søvnvansker, økt intoleranse mot alkohol, og endring i matlyst - kan vare i måneder eller år (hos omtrent 20 %), men symptomene bedrer seg over tid, og i de fleste tilfeller vil man oppnå en fullstendig bedring. 

Balanseproblemene bør undersøkes hos en nevrolog med klinisk testing, og det bør tas standpunkt om du bør ta MR bilder for å utelukke skader på lillehjernen som er ansvarlig for balanse. Vi har lav terskel for å gjøre MR, men en klinisk undersøkelse gir også mye informasjon. Siden dette kom etter ulykken er det nærliggende å anta at det skyldes eller er en konsekvens av den. Det virker mindre sannsynlig at du har fått en sykdom etter ulykken. Lykke til!