Hvilke skader kan alt for mye parkinsonmedisin føre til?

Spørsmål

Min mann fikk et større hjerneslag i 2014 - deriblant i lillehjernen. I 2016 får han først påvist hjernesvinn som blir beskrevet som sequele etter hjerneinfarkt. To måneder etter dette blir det påvist lett nedsatt dopamintransportører - som anses å vær forenlig med Parkinson/parkinsonisme. i 2018 blir det påvist uttalt hjernesvinn som sequele etter hjerneslaget. Det vil si stor grad av hjernesvinn etter hjerneslaget. Det er ikke gjort noen flere undersøkelser, men da min mann blir ytterligere dårligere - skriver legen at det er Parkinson som progredierer og fortsetter med å øke medisinering med Sinemet, uten at små eller store mengder med medisinen har noen virkning. Min mann har heller ikke hatt noen av kardinaltegnene som er vanlig ved Parkinson. Vi opplever at legen tar feil mht hva det er som progredierer. Dette må vi få undersøkt, og vi må få noen til å se på bildene. Det er også spørsmål om hjerneslaget er årsak til at han har fått vaskulær parkinsonisme av denne grunn. Dette må vi få undersøkt. Legen har heller ikke fått med seg forhistorien med markerte forkalkninger i arteria vertebralis samt disseksjon av samme. Min manns symptomer ifm dette handler om seponering av blodfortynnende i 2012, som da startet med synsforstyrrelser og følelse av litt ustøhet i stressede situasjon da blodforsyningen var innsnevret. Arteria Brasilaris. Han har ikke nevnt overnevnte forkalkninger med et eneste ord, bare lest om ustøhet i journalen fra 2012 bare tolket ustøheten som Parkinson uten å kontrollere/undersøke eller snakke om det, og uten vårt vitende. Etter hjerneslaget var dette med synsforstyrrelser og ustøhet ikke tilstede. Min mann gikk i fjellet i ulendt terreng og skøytet på ski. Etter at Parkinson ble oppdaget, var det ingen virkning når det ble forsøkt med en hestekur med parkinsonmedisin, madopar. Men vårt spørsmål i denne omgang til lommelegen nå er: Hvilke skader kan alt for mye parkinsonmedisin ha medført over flere år hvis det ikke har vært nødvendig?

Mann 69
Svar

Hei,

Parkinsonmedisin i høy dose, det vil si over 800 mg per døgn kan skade små perifere nerver, men dette er sjeldent forekommende. Dere skriver ikke noe om dose. Da får man polynevropati med smerter i hender og føtter. Vi anbefaler levodopa i hvert fall 400 mg per døgn over ett år mot vaskulær parkinsonisme - og noen ganger kan det ha effekt, men mange ganger ikke. Ustøhet kan være parkinsonsymptom, men kan også skyldes hjerneskader. Lykke til!