Hva feiler meg?

Spørsmål

Siden dere har fjernet indremedisiner Nina Bryhn, får jeg spørre deg for jeg vet ikke riktig hvor jeg hører hjemme! Jeg er 74 år, bor fast i Spania og har for tredje gang på fire år hatt et "atakk" som fastlegen min kaller TIA. Jeg får imidlertid ikke beskrivelsen av TIA på Internett til å stemme med det som faktisk skjer. Jeg har hatt lupus, protein-s mangel, antifosfolipid syndrom, autoimmun hepatitt og diabetes 2 i mange år - 7 til 25 år - og har nylig får påvist en hjertesvikt med en hvilepuls på 112. Jeg bruker fast Imurel 50 mg, Prednison 5 mg, warfarin med INR-target på 3, Sitagliptin 100mg og nå nylig begynt med Ivabradin 5 mg x 2. Det som skjer med meg er at jeg finner meg selv på gulvet, har hatt urinavgang, er litt desorientert med en gang husker ingenting av hva som har skjedd før eller under dette men klarer å utløse panikkalarmen jeg har rundt halsen og som via alarmkompaniet varsler en distrikts sykepleier jeg har avtale med. Hun sier at det finnes ingen tegn til slag hos meg, hun går gjennom alle prosedyrer med smile, løfte armene etc. Fastlegen min vil ikke belaste et overbelastet sykehus med MR eller CT fordi man ikke kan se noe i ettertid etter en TIA. Jeg har ikke epilepsi, men både min datter og hennes datter har noe som kalles Juvenil myoklon epilepsi, Min datter har vært anfallsfri i mange år. Mitt barnebarn på 20 år har nettopp hatt anfall nr2. Jeg leste et sted at dette var arvelig. Min mann er død og siden jeg bor alene er jeg litt skremt av dette som skjer med meg. Har du noe forslag til andre ting jeg bør få utredet. Det er mange private aktører i markedet, de er dyre, så jeg bør være målrettet så jeg ikke kaster bort penger. Finnes det noen differensialdiagnoser til TIA? Har du noe råd til meg? Kan nevne på tampen at jeg måler INR selv, den var 1,2 og 1,4 de to første gangene men 4,7 den siste. Håper du har noen råd å gi meg.

Kvinne 74
Svar

Hei,

Det er riktig at denne epilepsien er en arvelig variant, men om det forårsaker dine gjentagende plager er jeg usikker på. Det går an å utrede denne problemstillingen privat og raskt, f.eks. på Volvat eller Aleris i Norge. Legen undersøker deg og tar opp detaljert symptomkartlegging, bestiller EEG, ev. MR av hodet og en blodstrømsundersøkelse av hjernens kar (dersom det er behov for det). Mange steder trenger ikke betale full pris for tilleggsundersøkelser, men de dekkes av det offentlige. Her er det ikke snakk om å "overbelaste et system", men finne ut hva dette er, fordi det kan være potesielt farlig dersom du slåt hodet. Det er mulig å supplere med ultralyd av halskar. Slike symptomer kan ha mange årsaker, alt fra lavt eller fallende blodtrykk til TIA som du skriver, men er kanksje ikke helt typisk for TIA. Svekket blodtrykksrefleks kan din fastlege sjekke for, ved å måle blodtrykket ditt liggende, stående osv. En blodpropp i hjernen (TIA) medfører sjeldent besvimelse. Det finnes mange differensialdiagnoser til TIA, og det er derfor det er viktig å få tatt MR av hodet samt undersøkelse av hjernen. Man skal være obs. på dette siden du har protein s mangel, men du bruker jo kraftig blodfortynnende også og er beskyttet. En målrettet undersøkelse vil være tilsyn av nevrolog, ev. hjertemedisiner. Lykke til!