Hva er hjernerystelse?

Spørsmål

Jeg ble forkjølet og hadde tp ca 39. Jeg får ofte høy feber med forkjølelsen. På morgen etter jeg stå opp jeg følte meg dårlig: svimmel og kvalm. Jeg reiste meg fra stolen til å legge meg i sengen igjen, men besvimte midt på gulvet. Jeg falt bakover og slo hode mitt hardt på gulvet. Jeg var bevistløs ca 1 minutt, men etter jeg våknet, men var ikke helt meg selv. Familie medlem ringte for en ambulanse. Jeg var fjern. Jeg tenkte om dette virkelig skjer eller om jeg drømmer. Jeg var kvalm og hadde vondt i hode og var lyssky. Jeg var blek og svært slapp. Jeg ble da observet på legevakten en og halv time, og kom meg fint, slik at jeg ble da sent hjem.
Spørsmål: Hva er hjerne rystelse? Finnes det definisjon på det? Hvor lang tid tar det å komme seg etter det? Er det normalt å ha vondt i hode dagen etter på og hvor lenge varer det? Kan det være noen langtids virkningen med hjerne rystelse? Hvilke symptomer jeg skal være oppmerksom på nå? Hvordan skal dette behandles?

Sykdommer: jeg er helt frisk

Kvinne, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Hjernerystelse er en lett hodeskade, hvor slaget mot hodet fører til en kortvarig bevissthetsnedsettelse gjerne med hukommelsestap for hva som skjedde. Pr definisjon skal det ikke forekomme alvorligere skader i hjernen, så som blødninger eller åpen skade av hodet.
Som regel går hodepinen, kvalmen og uvelfølelsen over etter relativt kort tid, og de fleste observeres bare noen timer eller natten over på sykehus. Imidlertid er det slik at en hjernerystelse kan gå videre til mer alvorlige bivirkninger hvor hjernen hovner opp og gir økte symptomer, med kvalme/oppkast, nevrologiske forstyrrelser og bevissthetstap på ny. Dette er i så fall en medisinsk hastesituasjon.

Fordi dette er en teoretisk (men sjelden) mulighet, bør man observeres over noe tid og ikke være uten tilsyn det første døgnet etter en hodeskade som er såpass kraftig som du beskriver.

Uansett er det ganske vanlig at man kan ha vedvarende plager i noen dager, noen har det symptomer i flere uker. Det dreier seg vanligvis om:
Moderat hodepine
Kvalme
Svimmelhet/ustøhet
Nedsatt hukommelse
Dårlig konsentrasjonsevne

Du skal ta det rolig så lenge du har symptomer, unngå TV-titting, PC-bruk eller anstrengende aktiviteter. Bruk kun lette smertestillende som feks paracetamol.

Forøvrig er det ikke behandling for etterplagene av en hjernerystelse, du kommer til å bli helt frisk og normal igjen.