Hukommelsestap

Spørsmål

Spør for mannen min.
Korttidsminne tap i 2 - 3 timer. Satt og så på skirenn på TV, men greide ikke å huske tilbake navn, tider osv. Vanskelig å fullføre tankerekke fordi han ikke husket forrige tanke/hendelse.

Var på julebord dagen før/fikk i seg endel alkohol. Husker alt som skjedde der og også når han våknet dagen etter. Etter disse 2 - 3 timene har han ikke merket noe og hukommelsen er normal.

Relevante sykdommer/medisiner: Røker ca. 2-4 røker om dagen, mer i helgene

Mann, 50 år

Svar

Hei !

For å ta konklusjonen først; jeg synes han skal gå til sin lege og bli undersøkt, og også sannsynligvis få tatt et CT-bilde av hjernen. Evt et EEG dersom CT-bildet ikke viser noe galt.
Dette bør gjøres rimelig snart, i løpet av dager.

Dette er selvfølgelig for å finne ut årsaken, spesielt også for å utelukke alvorligere sykdom.

Det er helt umulig for meg selvfølgelig å si noe som helst med sikkerhet om hva årsaken er i dette konkrete tilfellet for din mann, uten tilleggsundersøkelser, men symptomene du beskriver får meg til å tenke på mulige diagnoser som:

- "hjernedrypp" (Da får hjernen midlertidig nedsatt blodsirkulasjon, og en kan få diverse symptomer mens dette står på) "Drypp" er isåfall et alvorlig varselssignal, og tegn på at man er i faresonen for å få hjerneslag.
Hans røyking øker sjansen for denne muligheten.
Det er pga denne muligheten at jeg anbefaler et CT-bilde av hjernen.

"Utypisk" epilepsianfall. Det går an å ha epileptisk anfall uten de typiske krampene osv. Det som evt taler for dette, er alkoholinntak og antageligvis lite søvn etter julebordet. Denne kombinasjonen kan hos disponerte personer utløse epilepsianfall.
Denne muligheten kan undersøkes med EEG. Ved EEG får man elektroder utenpå hodet, og så måles den elektriske aktiviteten i hjernen.

Lavt blodsukker ?? Noen personer kan være disponert for tendens til lavt blodsukker, og tilogmed ha en sykdom hvor man produserer for mye insulin. (Insulinom) Dette er sjeldnere ting. Og i tillegg har alkohol en blodsukkersenkende effekt oppå dette igjen.
Dette blir rimelig spekulativt, men jeg synes nå ihvertfall at han skal få målt sitt blodsukker også, i forbindelse med kommende legebesøk.

I tillegg finnes alltid muligheten for hjernesvulst, både godartet og ondartet, men jeg vil presisere at dette ikke på noen måte er typiske symptomer for dette, men det er alltid riktig å utelukke alle muligheter, når man opplever såpass "rare" symptomer hos en ellers frisk mann.
Igjen komme CT av hjernen inn her, for å utelukke dette.

Alt i alt skal dette undersøkes nærmere, ikke "se det an" eller noe slikt.
Det behøver ikke å bli slik at man finner noen sykdom i det hele tatt, men det er som du forstår særdeles viktig å utelukke mulig alvorligere sykdom som teoretisk kan ligge bak.

Ønsker dere lykke til !