Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyre side av kroppen våkner ikke med en gang jeg står opp

Spørsmål

Jeg har hittil lagt mest på høyre side når jeg sover, men trenger noen minutter for å våkne på denne (høyre) side når jeg står opp. Er dette farlig? Jeg ligger nå mest på ryggen når jeg sover (Det gjør man vel på sykehus og sykehjem). Er dette positivt for de indre organer (hjerte, lunge osv.) og for respirasjon?

Mann 60
Svar

Hei.


Det spiller ingen rolle hvilken stilling sover i, og det kan ikke ha noen som helst helsemessige konsekvenser av noe slag, så akkurat det trenger du ikke å tenke på. Ligg slik du synes er mest konfortabelt.


Men så til ditt spørsmål:

Du skriver at du "trenger noen minutter for å våkne" i høyre side når du står opp, og lurer på om det er farlig.

Problemet med å besvare dette, er at jeg er usikker på hva du mener med å "våkne opp", og hadde vi kunnet snakke sammen, så hadde vi fort fått kartlagt hva du legger i dette, slik at jeg kunne ha svart deg konkret.

Er det kanskje en slik følelse som vi har når "beinet sover", dvs litt prikkende /numment? Når "beinet sover", så er det fordi en nerve rett nedenfor kneet, på utsiden av leggen, har vært under mekanisk press i en tid, f.eks. ved at vi har sittet med beina i kors en stund, og når vi så slutter å sitte med beina i kors, forsvinner følelsen i løpet av kort tid, f.eks. et minutt eller to.

Det samme kan skje med hånden, hvis man ligger (for) lenge i en stilling, med albueregionen ned mot madrassen, for da er der en overfladisk liggende nerven der i et lite søkk i albuen, som kan komme under mekanisk press. Det har et eget navn "drunken man`s palsy", "full manns lammelse", og det er ikke fordi man trenger å være full for å oppleve det, men fordi berusede mennesker ofte sover så tungt at man blir liggende for lenge i samme stilling. Det går også over når man endrer stilling, akkurat som "beinet sover"-følelsen. Er det kanskje dette du opplever?

Du skriver imidlertid at du har problemer med å "våkne i høyre side", og da høres det ut som det er mer enn bare en hånd eller en fot?

En forbigående lammelse, hel eller delvis, i hele høyre side av kroppen, kan være et symptom på "drypp", dvs det som medisinsk heter TIA, Transitorisk Ischemisk Attack. Det er en tilstand hvor man pga tettheter i blodkar til hjernen, opplever å få midlertidige lammelser, som følge av nedsatt blodforsyning til hjernen, og det er selvfølgelig en alvorlig medisinsk tilstand som krever rask legeundersøkelse og forebyggende behandling, for det gir betydelig økt risiko for hjerneslag.

Men her vet jeg jo ikke om det er dette du opplever, så jeg vet ikke om det kan være tilfellet for deg. Det er absolutt heller ikke typisk at en skulle få "drypp"/TIA-symptomer regelmessig hver morgen når man våkner, så det taler i mot at det skulle være dette.

Det at det skjer hver morgen, og går over på noen minutter, gjør at jeg alt i alt tenker mest på at dette handler om mekanisk press mot en eller flere nerver, som forklart innledningsvis.


Men fordi vi ikke kan snakke sammen for å få en mer presis beskrivelse av hva du kjenner, hvor i kroppen det osv, og fordi du er en middelaldrende mann og jeg ikke vet noe om helsen din forøvrig, så synes jeg at det for ordens skyld er riktigst å anbefale deg å ta dette opp med legen din, selv om det mest sannsynlig høres ut til å handle om mekanisk press mot nerver.


Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-