Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hodeverk. Cluster hodepine?

Spørsmål

Hei eg har hatt ein type hodeverk eg har ikkje opplevd før. Den er ved venstre tinning og litt over auget. Det er ein pulserande smerte, men den varierer ofte i styrke frå å vere ikkje noko anna enn ein irritasjon, til å det gjer låkt. Eg har hatt dette sidan søndag morgen når eg våkna. Eg veit ikkje om det er migrene eller noko anna sidan eg aldri har opplevd migrene.

Mann 19
Svar

Hei.

Ut fra din beskrivelse, så høres dette ut som en ganske sannsynlig Cluster Hodepine (andre navn: Klasehodepine, Hortons hodepine) , som er en spesiell form for hodepine, som kan behandles effektivt med migrenemedisiner. Les mer her klasehodepine.

Den kommer og går i anfall og varierer i intensitet, og kan bli ekstremt smertefull. Perioder med slike anfall kan vare i flere uker, så derfor synes jeg du skal komme deg til lege så snart som mulig, slik at du kan få bekreftet at det er dette du har, samt få prøve medisiner mot dette. Medisiner som virker mot klasehodepine er reseptpliktige.

En annen og langt mindre sannsynlig forklaring er temporalis arteritt, en betennelse i pulsårene i tinningen. Du kan for ordens skyld få utelukket at du har dette, ved å ta blodprøven som heter senkning, for ved temporalis arteritt er den svært høy, og har du lav (normal) senkning, så har du ikke den sykdommen.

Klasehodepine kan være så vondt at det kan godt være at du bør oppsøke legevakt, om du har det ille, fremfor å vente til fastlegen i morgen. Hvis du velger å gå til fastlegen fremfor legevakt (noe som alltid er bedre), så kan du ikke akseptere å vente på time. Du skal ha time samme dag, og når du bestiller time, skal du si dette til de som tar telefonen, dvs at du sannsynligvis har klasehodehodepine og at lege derfor har anbefalt deg å få legetime samme dag.

Hvis det drypper fra nesen på samme side som du har vondt, og du eventuelt har rødt og rennende øye, liten pupill, eventuelt hengende øyelokk, alt på samme siden, så er diagnosen tilnærmet sikker. Kvalme og oppkast kan også følge med.

God bedring.