Hodepine ved bekymringer og stress

Spørsmål

Jeg har periodevis vært mye plaget med stresshodepine de siste 12 årene. Plagene kan vare 1-2 dager og i de verste periodene komme en gang i uka (ved bekymringer og stress). Det kan gi bihulelignende plager med press rundt øyne, tørr smuss i nese, stiv nakke, "bånd rundt hodet" og slimete i munnen. Av og til hjelper det med Rinexin eller ibux. Massasje og hard fysisk trim hjelper nok også selv det ikke er så lett å få til når det står på som verst. Jeg unngår melk og appelsinjuice da dette gir økt slimproduksjon, sjokolade gir raskt hodepine. Jeg drikker mye vann, drikke sjelden alkohol. Finnes det gode råd eller medikamenter som hjelper bedre?

Kvinne, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære 38 årige kvinne,

Først og fremst er det viktig å være helt sikker på hvilken type hodepine du egentlig plages av. For å kunne behandle din hodepine korrekt er det meget viktig å ha en riktig diagnose. ”Stresshodepine” som du kaller det, er egentlig ingen diagnose!
Enkelte opplysninger du gir meg skulle tilsi at det kan dreie seg om Spenningshodepine( ” bånd rundt hodet”, ”stiv nakke” og ”bedring ved massasje og fysisk aktivitet”) , mens andre symptomer du nevner kan peke i retning av Migrene ( ”periodevis”, ”varighet 1-2dg”, ”utløses av bekymringer og stress”, ”press rundt øynene”, ”utløst av sjokolade). Mange tenker ikke over at smerter og stivhet nakke regionen også forekommer hos de aller fleste migrenepasienter.
Jeg vil anbefale deg å fylle ut Hodepinedagboken og HIT-6 skjemaet, og ta disse med til fastlegen din. Legg også merke til om du lettere får hodepine under menstruasjon og evt. under eggløsning.
Kommer du ingen vei med det, så finnes det leger og klinikker flere steder i landet som har spesialisert seg på utredning, diagnostisering og behandling av hodepine. Det finnes gode behandlings muligheter, både medikamentelt og ikke-medikamentelt. Kanskje Yoga eller Bio-feedback kunne være noe for deg ?
Lykke til!