Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hodepine når man hoster - hva kan det være?

Spørsmål

Får kraftig hodepine i noen sekunder etter å ha hostet, smertene sitter i litt lengre i høyre tinning. Det er ikke forkjølelse, bare vanlig hoste. Har hatt dette i ca 3 uker. Fikk et kraftig slag i hodet i oktober 2019, har fått øresus etter nyttår. Føler meg ellers i god form.

Mann 67
Svar

Hei,

Hoste kan noen ganger forårsake hodepine, og vi deler slik hodeverk i to typer. Den ene typen er forbigående og ufarlig. Den andre, såkalte sekundære typen kan være tegn på sykdom.


Hodepine kan skyldes plutselig trykk i magen som oppstår ved hoste som igjen kan øke trykket i hodet og forårsake hodepine. Andre aktiviteter som latter, nysing, tyngre anstrengelser etc. kan også resultere i lignende hodepine. Med andre ord en slik hodepine har ingen forbindelse til noen sykdom. Typiske symptomer er kortvarig hodepine (men kan vare i opptil 30 minutter og faktisk 2 timer), smerter på begge sider av hodet, kan være på den ene siden også, smerter som føles skarpe eller knivstikkende og hodesmerter som begynner plutselig under eller etter hoste.


Den såkalt sekundære hodepine som oppstår når man hoster kan skyldes en underliggende tilstand, for eksempel en tilstand som kalles Chiari malformasjon (type I). Det betyr at lillehjernen synker gjennom bunnen av hodeskallen inn i den øvre ryggmargskanalen. Tilstanden er lett påvisbar på MR-bilder. Andre årsaker kan være diverse sykdommer i området av bakre del av lillehjernen som hjernesvulst, vannhode eller lekkasje av spinalvæske. I en slik situasjon kan også latter, vektløfting eller endringer i kroppsholdningen forårsake hodepine. Typiske symptomer ved denne sekundære typen er at hodepine kan vare alt fra noen sekunder til flere uker, dessuten er det høy smerteintensitet, varierende lokalisasjon av hodepine, stikkende smerter, noe svimmelhet og noe ustøhet. 

Jeg vil tenke at det er lurt å ta en MR skanning for å være 100 % sikker. Lykke til!