Hodepine i kulden

Spørsmål

I vinter gjorde jeg den tabben at jeg gikk en laaaang tur uten lue eller hodeplagg i iskaldt vær (med vind). Jeg frøs naturligvis og nå i ettertid har jeg opplevd at når jeg går ut, spesielt i vind, blir jeg fort kald og får hodepine. Har jeg fått forfrysning, og er dette noe å gjøre med?

Mann, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det var et litt vanskelig spørsmål. Jeg kan ikke tenke meg at du har fått permanent frostskade som skulle gi hodepine, jeg har ikke funnet stoff om dette.

Imidlertid kan det tenkes at du opplever noe av den samme mekanismen som inntrer når man får hodepine av å spise is.
Dette velkjente symptomet kommer av at det ligger et nervesenter baktil i munnens tak (senteret har det flotte navnet sphenopalatine ganglion). Dette nervesenteret kontrollerer blant annet hjernens temperatur. Når man spiser noe kaldt tror dette nervesenteret at hjernen er fryktelig kald. Derfor skrur den på alle varmemekanismene, blant annet at alle små blodårer utvider seg og dette økte trykket gir hodepine. Denne hodepinen affiserer ikke hjernen i det hele tatt, men vondt gjør det for det.

Dette kan være en mulig forklaring på smertene du opplever.
Når man spiser is kan det hjelpe å varme opp igjen nervesenteret med tungen eller noe varmt i munnen. Om dette også hjelper på den hodepinen du får vet jeg ikke, du får prøve.

En annen mulig forklaring er at kulden gjør at du spenner muskulatur i nakken og kjeven og at du da akkurat får nok muskelspenning til at det utløses en spenningshodepine. Avlastning, trening og varme klær kan hjelpe på slike plager.

Lykke til!!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn