HODEPINE ETTER TANNOPERASJON

Spørsmål

Jeg får ofte en sjelden form for hodepine og er ute etter en "second opinion". Jeg har vært undersøkt av tannlegespesialister (kirurg,spes i oralmed, professor på NTannlHSk), allemennmedisiner og kiropraktor. Det hele startet for 5 år siden med en operasjon i munnen, en visdomstann ble operert ut. Enkel operasjon, ingen komplikasjoner. Etter dette har jeg konstant vært plaget av ubehag i munnen og kraftige anfall av hodepine. Det er viktig å poengtere at jeg ikke har hatt noe liknende i munnen før operasjonen. Litt hodepine, men ikke i nærheten av det som har utviklet seg de siste 5 årene.

Ubehaget varierer: Bedre om morgenen. Bedre ved inntak av "saltmat", særlig varm mat. Værre ved "søtmat" og syrlig mat. Værre ved sult og inntak av vin. Av og til virker stress inn, av og til ikke. Det kan like godt dukke opp i ferier.
Når smertene først setter seg i munnen, kan den utvikle seg til sterke smerter i tunge, gane, kjeve, ansikt, tenner, tinning, hode, nakke og skuldre. Det blir vondt å snakke på grunn av øm tunge og gane, og jeg blir sliten i kroppen. Denne pinen varer i 3-4 dager, med en topp dag 2. Dette skjer med ujevne mellomrom en til to ganger i måneden. Avspenning og strekkøvelser kan midlertidig hjelpe for de "ytre" plagene, mens munnplagene vedvarer.Musklaturen er mer øm på operasjonssiden av kjeven og halsen.

Vi har undersøkt vitaminmangel og bihulebetennelse uten resultat. Jeg har hatt to ulike bittskinner som ikke har virket. Jeg har prøvd å kutte ut alt søtt, uten at det ble så mye bedre. Tilstanden er blitt kronisk, og gir meg store plager. Legen sier at dette kanskje bare er noe jeg må leve med. Det gjør meg selvsagt fortvilet. Jeg har desverre de siste 2-3 årene måttet ta smertestillende noen av de værste dagene for å holde ut på jobb og hjemme, men jeg merker at to Paracet og en Ibux ikke lenger virker på de sterke smertene.
Jeg har tre barn og fulltids jobb som konsulent, men jobber i selveid firma med passe arbeidspress, og opplever ikke noen spesielt stresset hverdag.
Jeg har lest om "Burning mouth syndrom" og Glossodynia på internett, og ser mange likhetstrekk med mine symptomer, men får det likevel ikke helt til å stemme med den kraftige hodepinen som følger med munnsmertene.

For meg kan det virke som om jeg har pådratt meg en tilleggslidelse i munnen etter plager fra operasjonen. Operasjonsstedet (nederst i høyre kjeve) er alltid som et minimum litt irritert og ømt. Munnsmertene forplanter seg igjen til resten av hodet osv. Smertehistorien avtegners seg som et mønster som gjentar seg etter bestemte triggere som nevnt over.

Har du hørt om liknende tilstand som min? Finnes det spesialister på dette området i Norge, utlandet som du kan anbefale? Har du noen råd om videre steg for å finne lindring eller årsak?

Kvinne, 42 år

Svar

Kjære deg,
utifra det jeg leser, er det tydelig at dine kroniske plager har utviklet seg etter den nevnte tannoperasjonen for 5 år siden. Den ene plagen du har er det kroniske ubehaget inne i munnen som varierer litt i styrke. Så ser det ut til at dersom plagene fra munnen er sterke nok, kan det utløse den andre plagen din som er en kraftig hodepine som varer i 3-4 dager. Jeg vet for lite om denne hodepinen din til å kunne uttale meg om denne er av "migrenoid karakter", men flere ting du nevner kan få meg til å tenke i den retningen. Sitter hodpinen på den ene siden? ledsages den av kvalme, og/ eller lyssky eller lydskyhet? Forverres den ved fysisk aktivitet?
Det er vanlig at migrenepasienter får smerter som stråler fra nakken til tinning evt. ansiktet. Mange føler seg utslitt dagen etter anfallet, i den såkalte etterfasen/postdromalfasen. Et migreneanfall varer ubehandlet i 4-72 timer pluss for- og etterfasen.
Uansett ville jeg ønske at du ble undersøkt av en nevrolog med interesse for hodepine, og det finnes mange rundt om i landet. Spør gjerne fastlegen din om han kjenner til noen. Jeg vet ikke hvilken kant av landet du bor. Dersom du fyller ut hodepinedagboken som du finner i vedlagte link gjør du det enklere å komme frem til en diagnose i felleskap med legen.
Det er ikke usannsynlig at du burde forsøke en periode med forebyggende medikamenter av typen antiepileptika (Nevrontin), men dette må vurderes etter en grundig gjennomgang av dine symptomer sammen med nevrologen.
Jeg håper dette kan hjelpe deg litt på vei.
Lykke til!