Hodepine etter hjerneslag

Spørsmål

fikk slag for 4 uker siden. Er fotsatt plaget av sterke hodepine smerter. Hva er grunnen og hva kan gjøres? Har vært på vellykket opptrening av lam ben og arm i 14 dager på Betania opptrenings senter i Trøndelag, men fikk aldrig ordentlig svar på grunnen til hodesmertene. Har fått diabetes og tåler ikke gluten.

Mann, 74 år

Svar

Kjære deg,

Slik jeg forstår deg så oppstod hodepinesmertene dine i forbindelse med hjerneslaget som du hadde for 4 uker siden. Plutselig, intens hodepine er vanlig når hjerneslag utvikles – særlig hvis det er en blødning som forårsaker slaget. Hodepine i forbindelse med hjerneslag er for de aller fleste et forbigående sykdomstegn som gir seg i løpet av timer til noen få dager etter slaget.
Hvis det var en blødning som var årsaken til hjerneslaget ditt, kan det være at det har dannet seg en blodansamling (hematom) som gir økt trykk i hodet – og som dermed kan gi hodepine. Smertene ved slikt økt trykk er oftest tosidig (dvs. i hele hodet), gjerne ledsaget av kvalme og brekninger, og ofte kraftigst i liggende stilling (gjerne om morgenen), når man bøyer seg framover eller hvis man hoster eller nyser.
Slag i spesielle deler av hjernen (i et område som kalles Thalamus) kan også gi langvarige smerter i hodet. Røntgenbilder (CT/MR) kan avdekke om dette er tilfellet for deg.

Du spør hva som kan gjøres med hodepinen din, og svaret på dette er at det kommer an på hva årsaken er. Hvis hodepinen din har økt på eller ikke blitt bedre etter slaget, synes jeg du skal ta dette opp med legen din slik at du kan få tatt nye røntgenbilder av hjernen og eventuelt også bli henvist til en nevrolog.

Du forteller også at du har fått diabetes, og det er viktig å behandle dette optimalt for å forebygge nye slag.

Jeg ønsker deg lykke til videre og god bedring.