Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hodepine er ikke et typisk tegn på hjernesvulst

Spørsmål

Hei. Jeg har i det siste slitt med en ganske enorm helseangst, som har utspring i symptomene jeg har hatt i det siste. Litt bakgrunnsinformasjon først: jeg er 23 år, jobber i en jobb som innebærer mye stress, ingen faste medisiner. Har øregangseksem og har slitt en del med dette, bruker en del qtips til å klø (ja, vet dette ikke er bra), og da vesker det som oftest en del etterpå. Hender også det vesker uten at jeg har klødd. For noen måneder siden begynte jeg å slite med en hodepine som satt foran i pannen, som en stram strikk. Jeg fikk etterhvert også vondt av og til når jeg lente meg fremover. Dro til legen, og hun tittet blant annet i ørene mine og så at det var noe trangt der og ga meg diagnosen bihulebetennelse. Normal CRP, men fikk antibiotika. Gikk ferdig kuren, og følte meg noe bedre. Halvannen uke etter kuren dro jeg på ferie, hvor det etter noen dager oppsto hodepine igjen. Den kom stort sett hver dag, men gjerne et par timer etter jeg hadde stått opp. Mot slutten av ferien fikk jeg også noen dager med kvalme og lett svimmelhet, i tillegg til hodepinen. Jeg fikk legetime når jeg kom hjem, og det ble tatt en del blodprøver (legger ved bilde), hvordan alle var innenfor normalen utenom trombocytter som var lett forhøyet. Jeg fikk henvisning til CT av bihuler og råd om å prøve kiropraktor. Jeg har gått og ventet på CT en stund nå, og har gått til kiropraktor 5-6 ganger, hvor vi har bl.a brukt nåler. En del av plagene er borte, men jeg merker at jeg Googler daglig hva dette kan være, og har fått ett oppheng på hjernesvulst. Jeg overbeviser meg selv med at de symptomene jeg har ikke stemmer med bihulebetennelse, da jeg verken har veldig tett nese eller at det renner av den, men hodepinen sitter for det meste nå mellom øynene, ved øyenbrynene, under øynene og langs kinnbena. Jeg har i det siste også merket at jeg synes det er vanskelig å fokusere med øynene og at jeg er ganske lyssky. Er det helseangstennsom har tatt over eller er det grunn til bekymring?

Kvinne 23
Svar

Hei.


Du er altså en 23 år gammel frisk kvinne, som nå har hatt hatt smerter i pannen og mellom øynene. Din lege har undersøkt deg og ikke funnet tegn til alvorlig sykdom, og mener at plagene kan komme fra bihulene. Det er svært sannsynlig, og det at du selv nå tenker på alvorlige årsaker, er langt fra det samme som at det her faktisk finnes grunn til å tenke at dette skulle skyldes alvorlig sykdom. For det er det ikke. Det er kun tanker, og ikke faktiske tegn til eller symptomer på alvorlig sykdom som du nå plages med. 

Dette skille mellom "kun tanker" og reelle tegn på mulig alvorlig sykdom er det svært viktig å være klar over. For en kan lett begynne å tro at tankene en har, faktisk representerer objektive fakta. 

Det gjør det ikke hos deg.

Du har det vi kaller frontal hodepine, og det er særdeles vanlig. Det skyldes som oftest helt ufarlige ting som f.eks. bihuleproblemer, brillebehov eller stress. Det å bekymre seg for hjernesvulst er et svært stresselement, som selvfølgelig vil forverre den typen plager betydelig.

Hjernesvulst arter seg vanligvis heller ikke slik at det debuterer med hodepine. Nevrologiske symptomer, epileptiske anfall m.v er vanligere måte hjernesvulst opptrer på i tidlig fase.

Det er nå veldig viktig at du må innføre totalforbud for deg selv mot googling av hodepine og andre symptomer, for det er erfaringsmessig den sikreste måten å få mer helseangst på.

Få også utført en synstest hos en optiker, for å ha utelukket den mulige forklaringen på plagene dine.

Ha det bra og lykke til.