Hjernesvulst?

Spørsmål

Hei!
Jeg er en gutt på 23 år, relativt god fysisk form, og ingen andre plager/sykdomer.
For ca et og et halvt år siden var jeg ute på byen en kveld. Da jeg stod opp dagen etterpå hadde jeg en pipelyd på venstre øret. Denne var lav og konstant og plaget meg ikke særlig, men jeg syntes det var rart jeg fikk den da musikken kvbelden før ikke var spesiel høy.

Så for 3 dager siden når jeg skulle legge meg, merket jeg at den venstre armen min "sovnet bort". Jeg kunne bevegen den slik jeg ville og hadde følelighet i den, men den virket litt "koblet av" resten av kroppen min. Jeg merket også en liknende tendens i venstre ben, bare svakere. Jeg fikk også "sove rykkninger" selv om jeg ikke holdt på og sovne. Mest i armen.
Jeg hadde også hodepine dagen etterpå, en slags pulserende trykk i høyre fremdel av hodet. Denne gikk rimelig fort over.
I går "sovnet" lillefingeren og ringefingeren, samt utsiden av underarmen min helt bort. (slik som når du har ligget på den og en nerve har kommet i klem) Jeg hadde derimot ikke ligget eller presset på armen, det bare kom av seg selv og forsvant igjen etter ca 5-10 min. Jeg kunne bevege alle fingrene, men føleligheten i lille- og ringefingeren var liten.
Da jeg sovnet i går, våknet jeg igjen av at ringefinger og lillefinger hadde "sovnet" bort. Jeg sovnet igjen, men våknet enda en gang og da var storetåen min "sovnet" bort. De kom seg relativt raskt igjen.
I dag har jeg vært litt småkvalm og svimel, men det går opp og ned i perioder.

Jeg lurer på om dette kan være tegn på hjernesvulst? (har lest at tinitus på ett øre og denne "følelsesløsheten" kan være symptomer på dette.)
Kan jeg bare gå til en lege og kreve f.eks. en MRI for å sjekke dette, slik at jeg ikke trenger og bekymre meg mere?
Er det lang ventetid på slike sjekker her i norge?
Grunnen til at jeg spør er at jeg reiser til USA om 2 uker for å begynne en to år lang utdanning der. Skulle gjærne ha funnet ut av dette før jeg reiste.

Mann, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Redsel for hjernesvulst er noe vi som nevrologer ofte kommer borti. I utgangspunktet er det litt rart at slik redsel er så vanlig, for statistisk sett er det veldig mange andre kreftformer som er mye vanligere, og det derfor er større grunn til å engste seg for enn akkurat hjernesvulst. Sannsynligvis har dette å gjøre med at hjernen er et helt spesiellt organ i kroppen, som sete for tanker, følelser, minner og personlighet ja alt det som "er" det enkelte menneske. Sykdom i hjernen vil derfor av de fleste oppleves som ekstra truende. Samtidig vil hjernens uhyre kompleksitet gjøre at sykdom i hjernen vil kunne gi opphav til veldig mange underlige symptomer, noe som gjør det nærmest umulig å sikkert utelukke at det eller det symptomet ikke kan skyldes hjernesvulst eller annen hjernesykdom.

Noen tommelfingerregler gjør det imidlertid enklere å skille varselsymptomer fra sannsynlig ufarlige symptomer: Symptomer som flytter seg rundt i kroppen (f.eks. skifter kroppshalvdel) er sjelden tegn på hjernesvulst. Symptomer som går over uten å komme tilbake innen rimelig tid, eller som blir bedre med tiden er også sjeldent tegn på hjernesvulst. Dessuten er det alltid en viss logikk i hvordan symptomene arter seg. Dersom man vet litt om hvordan anatomien i hjernen er, er det for eksempel visse symptomer som ikke kan oppstå på samme sted, simpelthen fordi de har forskjellig lokalisasjon i hjernen.

Det dette derfor ofte koker ned til er at det nesten alltid er lurt å se an nyoppståtte symptomer noe før man utsetter seg for videre undersøkelser med f.eks. røntgenapparater.

Når det gjelder din episode med øresus, er øresus som symptom på hjernesvulst hos unge mennesker uhyre sjeldent. I utgangspunktet ville jeg derfor ikke ha satt episoden din for halvannet år siden i sammenheng med dette i det hele tatt.

Nå det gjelder dine episoder de siste dagene, synes jeg det kan være mere grunn til å ta disse alvorlig, dette først og fremst fordi de er beliggende i samme kroppshalvdel, og dessuten synes å være tilbakevendende. Hos de aller fleste vil allikevel slike symptomer kun være uspesifikke og skyldes stress, banale infeksjoner eller annet.

Siden du nå snarlig skal reise utenlands og være lenge borte synes jeg alt i alt at du burde sjekke dette nærmere før du drar. Din fastlege, eller en annen allmennpraktiker, kan godt bestille en MR dersom de etter å ha undersøkt deg finner grunn til det. Dersom du går til et privat røntgeninstitutt og forklarer at du skal reise bort om to uker, tror jeg vel det burde være mulig å få time før du drar, men siden det strengt tatt sannsynligvis ikke er medisinsk indikasjon for å få gjort undersøkelsen så kjapt, får du vel bare håpe på instituttets velvillighet.

Som du skjønner: Jeg kan berolige deg med at symptomene dine sannsynligvis ikke skyldes hjernesvulst, men jeg kan samtidig bekrefte at du gjør rett i å ta det hele alvorlig.

Lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn