Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Herpes simplex til hjernen

Spørsmål

Hei Jeg fikk hsv smitte på munnen da jeg var 20 år, jeg er nå 38. Dette har jeg hatt jevnlig utbrudd av, kanskje et par i året og hver gang har det flyttet seg litt. Jeg får nå utbrudd inne i venstre nesebor og det føles som om det sitter i en nerve som går opp til venstre øye. Jeg har tabletter og krem som hjelper ved utbrudd. Problemet er nå at jeg går på videreutdanning som sykepleier og i en forelesning om CNS infeksjoner lærte jeg om Hsv1 encefalitt og at 1/3 av disse er spredning til CNS via n.trigeminus eller olfactorius ved primær HSV 1 i nesen. Og nå er jeg livredd, for det er jo akkurat det jeg har. Vet du hvor stor risiko jeg har for å utvikle dette? Er det noe jeg kan gjøre for å unngå det? Er det å få HSV 1 encefalitt det samme som hjerneskade/død. Hilsen livredd mamma til 3.

Kvinne 38
Svar

Hei, 

Det er riktig at spredning til hjernen skjer via trigeminus eller olfactorius nerven. Den eksakte mekanismen er uklar, og faktorer som trigger en  Hsv1 encefalitt  er ukjent. Før betennelsen blir helt tydelig får de fleste feber, hodepine og kvalme, deretter slapphet og forvirring. Vi vet at de aller fleste utvikler altså feber, hodepine, psykiatriske symptomer, kramper, oppkast, muskelverk, muskelsvakhet og hukommelsestap så vær oppmerksom på slike plager. Det høres ikke ut som du har noe av dette men bare lokal virusinfeksjon i nesen. Når du tar legemdiler mot virus er risiko svært lav, da midlene hemmer virusets negative virkning og ev. videre spredning så du bær være trygg. Risiko er svært lav og forsvinnende liten (2 tilfeller  per 1 mill. i en befolkning). For å unngå det er det å ta legemidler mot virus og du børt være trygg da. Dette går nok bra men dersom du skulle få plager som beskrevet over kan du få medisin intravenøst. Lykke til!