Har jeg MS allikevel?

Spørsmål

Gikk til lege høst 16 pga stikkende smerter i kinnet som jeg har hatt i årevis men veldig sjelden og kortvarig.Ble henvist til MR, som viste noen små uspesifikke lesjoner. Ny MR etter MS-protokoll ble tatt: normalt og midstilt ventrikkelsystem,enkelte punktformede glioseforandringer i hvit substans,de virker uspesifikke utseende og distendering.Ingen affeksjon av corpus callosum.Ingen høysignalforandring ses på FLAIR-serien.Ingen kontrastoppladning. Ryggraden:ingen kontrastoppladning eller tegn til demyeliniserende lesjoner.Hva betyr dette? Nevrologiske og kliniske undersøkelser normalt. Immunologiske blodprv. og spinalpunks. normal(CSF borrelia,serum,celler foreligger ikke svar på). Hodepinen ble klassifisert som primær stikkende hodepine.Utredningen gir ikke holdepunkt for ms.Problemet er at jeg ikke greier å slå meg til ro,etter et veldig ublidt møte med en legevaktslege etter det som mest sannsynlig var et panikkanfall.Hun ga meg igrunn MS diagnosen på stedet etter å ha sett meg i 5 min og begynte å snakke om veien videre.Dette ble svært traumatisk for meg og jeg har vært plaget med en voldsom angst siden.Har noen symptomer som prikking i hender og føtter,mest når jeg ligger flatt og om kvelden.Prikking i ansiktet rundt nese og munn, punktvis hodepine.Til tider nummen på fotbladet eller under foten,men har normal følelse og hudfølelse hvis jeg prøver å stikke med noe,den bare kjennes litt rar. Hatt dette i perioder siden dette startet høsten 16.Ikke hele dagen eller konstant over tid, men det kommer og går innimellom og fra time til time.Symptomene forverrer seg når jeg er engstelig.Merker det ikke når jeg er opptatt med andre ting.Er det rett og slett angst?At jeg kjenner for godt etter? er det mer alvorlige nevrologiske symptomer? Har jeg mest sannsynlig ms allikevel men det er for tidlig å gi diagnosen? Synes det er ekkelt med disse flekkene.Har nylig vært på kontroll,nevrologen var ikke bekymret for annet enn angsten min.Skal på ny MR for sikkerhetsskyld.

Kvinne 27
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Gliose betyr arr, og det man ser på MR er ufarlig og kan ikke forklare plagene dine. Det er ingen holdepunkter for MS etter min vurdering. Prikking er svært diffust og egentlig ikke utrykk for noe sikker sykdom, bort sett fra angst her. Utfra utredningen heller ikke funn på noen andre alvorlige nevrologiske symptomer, igjen, ingen holdepunkt for MS. Jeg ser i grunn ikke behov for ny MR, men du må behandle angsten. Lykke til!