Har jeg dystoni?

Spørsmål

Hei. For 30 år siden sa en nevrolog at jeg sannsynlig har cerebral skade. Har vært meget sliten og trøtt siden. Tok MR for 30 år siden med meget lite forandring i hodet. Har hatt ufrivillige bevegelser i 2-3 år mest i venstre hånd, mest tommelen. I det siste året ufrivillige bevegelser i hodet. Har bl.a. fibromyalgi. Har hatt plager med stikkende hodepine. Normal gange tempo og armpendling. Ingen ustøhet ved vending. Luktesansen er normal. Løs avføring. Vannlating om natten. Psykososiale belastninger i nær familie. Meget preget av dette. Trist og sliten. Tok MR Caput med følgende svar: Det er et fåtall meget små og rundelige hvit substans lesjoner i subcorticalt i supratentoriell hvit substans som er uspesifikke. Ingen lesjoner infratentorielt eller med sentralt henfall. Ingen lacunære infarkt, blødning eller ekspansiv prosess. Normalt utseende cerebellum og hjernestamme. Normalt utseende Corpus callosum og clivus. Hypofysen er normalt stor. Upåfallende chiasma. Lett asymmetrisk, men normalt stort midtstilt ventrikkelsystem. Normalt overflaterelieff og normale basale cisterner. De store kar på hjernens basis er i grove trekk upåfallende. Nesens bihuler er klare. SPØRSMÅL TIL NEVROLOGEN: Hva er dine tolkninger til dette (MR) og hva anbefaler du at jeg skal gjøre videre. Hva menes med hvit substans lesjoner? Kan det indikere alvorlig demens som blir alvorlig i de neste årene? Kan det være Parkinson, Dystoni, Parkinsonisme, cerebral skade eller en annen diagnose. Jeg har dessuten fibromyalgi. Takk for hjelpen.

Kvinne 62
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. MR viser i hovedsak normale funn. Hvit substans lesjoner er avvik i signal på MR og kan f.eks. skyldes små fortetninger i blodkar, dette er nokså vanlig funn. Det er ikke umiddelbart indikator på noe alvorlig demens, men det er rapportert at mye av slike funn kan senere korrelere med demens. Dette er ikke helt avklart ennå. Det kan dreise seg om Parkinsons sykdom, ev. dystoni eller parkinsonisme, men for å si det helt sikkert bør du undersøkes av en lege. Slike diagnoser stiller vi utfra klinisk undersøkelse og ikke symptombeskrivelse. Håper dette var avklarende, lykke til!