Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har googlet, og blitt redd for ALS og MS

Spørsmål

Hei, Jeg er ei jente på 31 år, og sitter med redsel for å ha ms eller als. Det startet i fjor da jeg begynte å få intense muskelrykninger/leamus på innsiden av venstre fot - som er så ille at det trekker foren min inn i kramper om jeg ikke strekker på den. Dette har jeg hver sag. Det skal sies at jeg på samme tidspunkt startet tung styrketrening hver sag, og startet å gå med høye hæler på jobb. Muskwlrykningene/krampene er spesielt tilstede etter aktivitet, trening, jobb og når jeg er kald. Kan nesten ikke merkes om jeg er i lite aktivitet noen dager. Jeg føler det kun i venstrebein. Igjen, må det sies at jeg hadde et tibia og fibula brudd i 2016, påfølgende margnagle innsetting, som ble operert ut i slutten av 2017. Feilen jeg da gjør er å Google, og jeg får da opp ms og als, og begynner å føle på alt i kroppen. Jeg har et enormt merkelig behov for å gjespe når jeg trener, spesielt når jeg løper. Jeg føler meg tidvis ekstremt utmattet. Det skal sies at jeg har en krevende jobb, mann, enn toåring, hus og mye trening. I sommer fikk jeg symptomer på refluks (tror jeg) - en følelse av konstant luft i brystet og trang til å rape - uten at det kommer en rap. Dette vedvarte i ca 3-4 uker og har avtatt. Og til det merkeligste: jeg har den siste uken fått en følelse i hele kroppen - en merkelig følelse av indre kiling. Det er ikke prikking eller nummenhet - rett og slett en følelse av kiling. Hele tiden: armer, bein, torso - til og med underliv. Det er ikke vondt, men bare slitsomt på en måte. Jeg har dog ikke noe følelse av at jeg er i dårligere fysisk form, og jeg er like sterk på styrketrening. Det gjør dog at jeg må jobbe ekstra med motivasjonen min, fordi det er slitsomt å føle på. Spørsmålene mine er: - Høres dette ut som ms eller als? - kan leamusproblemet i venstre bein være nerveskader fra operasjonen? - bør jeg kontakte nevrolog for utredning? - kan jeg ha fått helseangst som forårsaket symptomene?

Kvinne 31
Svar

Hei.


Leamus er veldig vanlig, og skyldes mye oftere ikke-sykdom enn sykdom.  Både MS og ALS er sjeldne sykdommer. ALS kjennetegnes ved tiltagende lammelser, ikke ved leamus, prikking, "kiling" og andre symptomer.  Vi kan heller ikke se bort fra at din tidligere operasjon i samme beinet har forårsaket nerveskader, slik du spør om, og at det evt kan være en del av forklaringen.


Her kan du forøvrig lese et godt svar fra vår nevrolog, til en annen pasient som var bekymret for ALS:

https://www.lommelegen.no/nervesystemet/legesvar/lurer-pa-om-jeg-har-als/69564809


Videre viser du til din store slitenhet og utmattelse, men samtidig forteller du om en livssituasjon som åpenbart kan forklare slik slitenhet, så det er nok mer naturlig å henge på den knaggen.


Det å lese om alvorlige sykdommer som MS og ALS er noe som kan få mange og enhver til å få angst, inkl helseangst. Ikke minst fordi MS, spesielt i tidligere faser, kan "etterligne" en lang rekke andre tilstander, og derfor er det ofte så lett å kjenne seg igjen i slike symptomlister. Og får en økt angst av å slik lesing, så trigger det gjerne en økt "overvåking" av kroppen, -en kjenner mer etter, registrerer ting man kanskje ikke hadde kjent ellers osv. Slik er det lett å vikle seg inn i en ond sirkel av tiltagende helseangst. Jeg sier ikke noe definitivt "ja" på ditt spørsmål om du har fått helseangst, men sier vel heller noe om at det er jo et fenomen som mange, kanskje de fleste av oss, er innom i varierende grad, i faser av livet, og det er ikke en enten-eller diagnose. Så svaret mitt blir vel at det høres kanskje ut som at din googling av symptomer, har ledet deg inn på disse alvorlige diagnosene, noe som så igjen har trigget din angst for disse sykdommene. 


I en slik situasjon er det ofte hensiktsmessig å bli gjort klar over og bevisst på at det ikke er lurt eller hensiktsmessig å prøve å stille diagnoser på seg selv, slik en ubevisst gjør ved googling av symptomer. ("Noe av symptomene stemmer, altså er det en viss sannsynlighet for at jeg har den og den sykdommen") Du kommer aldri til noen sikker konklusjon allikevel, men oppnår bare angst og usikkerhet, slik du nå selv ser.

Derfor anbefaler jeg deg å "delegere" hele problemstillingen til noen som kan ta stilling til dette for deg på en objektiv måte og med fagkunnskap i bunn, dvs fastlegen din, og samtidig må du bestemme deg for å innføre totalforbud mot googling av symptomer. Unn deg akkurat det.

Ethvert menneske kan få en alvorlig sykdom, f.eks. MS, både du og jeg, og ingen av oss kan få noen garantier mot dette, og jeg kan derfor ikke gi deg en kategorisk og absolutt bekreftelse på at du ikke har MS her over nettet, kun basert på spørsmål og svar og uten legeundersøkelser. Men jeg synes ihvertfall avgjort ikke at dette du beskriver, gir noen grunn til å bekymre seg over slike alvorlige sykdommer som du nå har blitt redd for. Og jeg anbefaler at du tar en tur til fastlegen, for å få en objektiv vurdering og undersøkelse, slik at du selv slipper å tenke mer på dette, ved at du etter alt å dømme får til svar at du ikke har noen slike sykdommer. Hvis fastlegen finner noen som helst grunnlag for mistanke om MS, så vil nevrolog også bli involvert, jfr ditt spørsmål om nevrolog.

Håper det var greit svar. Bestem deg for å få lagt fra deg hele denne problemstillingen og bekymringen, og gjør det ved å delegere det hele vekk til din lege, og ikke til doktor Google, som aldri gir deg noen sikre eller gode svar.