Guillain-Barré Syndrom

Spørsmål

Hei. Forloveren min har slitt med muskelskader rundt 6mnd kanskje mer, så fikk han diagnosen gullian barrè. Han ble ikke lagt inn i no sykehus fordi han ville ikke han er ikke så glad i sykehusene. Etter 4mnd begynte han å kunne bevege litt på beina hans men det ble ikke noe bedre.. han fikk stadig nupping i føttene sine og mistet følelsen der. Han har fått timer hos fysotarapaut for å gjøre det lettere for han å komme seg opp på beina igjen, Men fordet så har det ikke stoppet å gjøre vondt i beina hans... Han fikk beskjed av en lege som var hjemme for å undersøka han om at han har fått virus i beinet/skjelleten hans og dersom det skulle fortsette å gjøre vondt uten stans måtte dem amputerer begge 2 beina hans slik at viruset sprer seg ikke oppover... Han var og tokk noen prøver i Sunnaas sykehus og han skulle få vite svarene senere, igår fikk han beskjed om at han måtte desverre amputerer beina hans! men han har vært i aktivitet hele denne perioden så jeg skjønner ikke hvorfor de behøver å amputerer beina hans?? aldri har jeg hørt om noen som har behøvd å amputerer beine sine før her i Norge? Han har jo gått og vært flere ganger i aktivitet ved å gå og bevege på seg.. Han har vært stresset flerer ganger pga den saken her, kan det gjøre at nuppingen stopper ikke?? værsåsnill å svar meg jeg er veldig forvirret og vet ikke hva jeg skal tro på det r ikke bare bare å amputerer heller!Relevante sykdommer/medisiner: Han er 25år

Kvinne, 19 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørmålet ditt!

Jeg kan naturlig nok ikke svare på hvorfor de vil amputere bena hans. Dette er ikke vanlig behandling ved Guillain- Barré Syndrom (GBS) som er en form for polynevropati (nervefunsksjonen blir dårlig og følelsene blir dårligere) som forårsaker økende muskelsvakhet som i verste fall kan føre til lammelse. Man tror årsaken er autoimmun: kroppens eget immunsystem angriper myelinskjedene, isolasjonen rundt nervene. Hos ca. 80 % av pasientene starter symptomene fra fem dager til tre uker etter en mild infeksjon, etter gjenomgått operasjon eller etter vaksinering.
Det finnes to former for GBS. Den akutte hvor muskelsvakheten utvikler seg raskt og den kroniske formen hvor muskelsvakheten kommer langsomt.
I den akutte formen starter det i begge bena, og fortsetter oppover til armene. Noen ganger begynner symptomene i omvendt rekkefølge.
Symptomer inkluderer svakhet og en knappenålsfølelse eller tap av følelse.
I nitti prosent av pasientene er svakheten mest uttalt innen 2 til 3 uker. For fem til ti prosent av pasientene blir pustemusklene så svake at en respirator må til for å hjelpe pasientene og puste. Hos ca. ti prosent av pasientene blir muskulaturen i svelg og ansikt så svake at de må mates via en tube direkte gjennom bukveggen. I tillegg kan sykdommen påvirke blodtrykk og hjerterytme. I den kroniske formen kommer symptomene langsommere, vanligvis over en periode på åtte uker. I den akutte formen for GBS, som kan forverres svært raskt, må pasienten raskt på sykehus. Jo tidligere riktig diagnose er stilt, desto raskere kan riktig behandling startes, og jo større er sannsynligheten for at pasienten blir frisk. Derfor er det helt avgjørende at pasienten innlegges på sykehus. Her startes også fysikalsk behandling for å bevare muskel- og leddfunksjon.
I tillegg gjøres plasmaferese, rensing av blodet for giftige stoffer og pasienten kan få injeksjoner (sprøyter) med immunglobuliner som også hjelper pasienten å bli frisk. I den akutte formen brukes ikke lenger kortisonbehandling, men i den kroniske formen brukes det fortsatt for å redusere svakhet. Uten behandling så blir pasienten langsomt bedre over flere måneder, mens med tidlig behandling så kan pasienter bli bedre i løpet av dager eller uker. Ca. tretti prosent av voksne pasienter har noe svakhet igjen tre år etter sykdomsdebut. I gjennomsnitt så dør mindre enn fem prosent av pasientene i de tidlige stadier av sykdommen.

Som jeg har understreket er det viktig at din forlovede får behandling i sykehus og jeg synes du skal forsøke å overtale ham til dette.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-