Foten sover

Spørsmål

Høyre fot føles vissen "som om foten sover" kommer og går i "styrke".
Svært ubehagelig spesielt om natten eller når jeg er stillesittende.
Dette har vart i ca 2-3 mnd men blir egentlig verre.
Hva kommer dette av?

Mann, 49 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det at man opplever at "foten sover", eller får lignende følelse i en annen kroppsdel, f.eks. i hånden, er tegn på at den nerven som har med den kroppsdelen å gjøre, er under en eller annen påvirkning.

Denne følelsen / symptomet kalles parestesier på "medisinsk".

Det vanligste er jo f.eks. når vi sitter med beina i kors for lenge, da vil det oppstå et mekanisk press på nerven til foten, like under og på siden av kneet, og dette presset vil hindre nerveimpulsene å gå gjennom nerven på vanlig måte, og så får vi "beinet sover"-opplevelsen.
Når man fjerner presset mot nerven, så forsvinner følelsen etter hvert.

Der finnes en rekke andre mulige årsaker til at man kan få slike parestesier, og når du har hatt dette så lenge som 2-3 mnd og det blir verre, så er mitt helt klare råd, at du går til din lege og tar dette opp med legen, som da sannsynligvis vil henvise deg til en undersøkelse som heter nevrografi.

Dette er en undersøkelse hvor man sender en svak strøm gjennom den aktuelle nerven, for å finne ut hvor det er problemer med nerveimpuls-gjennomstrømningen. På den måten finner man ut eksakt hvor problemet er lokalisert, og hva slags problem det er, og på den måten kan man ta stilling til hva slags behandling som evt er tilgjengelig eller nødvendig.

En alternativ forklaring er at symptomene kommer fra en nerve som der hvor den går ut fra ryggmargen, f.eks. ved at der er trange forhold for nerven eller en skive som trykker på den e.l., og dette vil man også utrede, evt med CT eller MR av nedre del av ryggen.

Jeg har for lite informasjon til å begynne å gjette på hva som er årsaken til at du har disse symptomene, men har nå forklart deg den generelle forklaringen på slikt, og hva du bør gjøre, så derfor ønsker jeg deg lykke til videre med utredningen og evt behandling av dette.

God bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-