For mye migrenemedisin har ført til forverret migrene

Spørsmål

Har vært plaget av migrene i årevis, som har blitt kraftig forverret fra høst 2017. Ikke typisk migrene med harde anfall og oppkast, kun sterk hodepine. Våkner opp med migrene som har blitt dempet med Maxalt, men etter hvert har periodene med hodepine utartet seg og vart i dagevis. Paracet ol har ingen virkning. Har stort sett jobbet hele tiden, men ofte tatt Maxalt for å holde ut. I stedet for å bli bedre i ferie endte jeg opp med å ta to doser Maxalt hver dag i tre uker, da jeg hadde kronisk hodepine. Dette dempet kun hodepinen. Har nå vært hos fastlege og blitt satt på forebyggende Candesartan Sandox8mg pr dag. Har på eget inititativ bestemt å kutte all smertestillende. Virket som fastlege ikke var så opptatt av dette. Da jeg nå på andre dagen ligger med grusom hodepine så har jeg noen spørsmål. Finnes det noe å ta mens avvenning pågår? Hvor lang tid tar det? Jeg er heldigvis sykmeldt og kan ta det helt med ro, skal tilbake til fastlege om to uker. Burde jeg be om henvisning videre? Takknemlig for svar!

Kvinne 47
Svar

Hei.


Det er meget mulig at ditt for høye forbruk av migrenemedisinen Maxalt, nå er hovedårsaken til hodepinen din. Det er velkjent at daglig og for høyt inntak av slike medisiner, kan gi det som heter "rebound"-hodepine, altså at det "slår tilbake" med hodepine når du ikke får medisinen. Det er derfor det er så viktig å ikke bruke med av disse medisiner enn høyst nødvendig, for å utelukke å komme i den situasjonen som jeg nå antar du kanskje har.

Det vil gi seg litt etter litt, men det du spør om er om det finnes noe du kan bruke mens avvenningen pågår, mot hodepinen du kjenner nå. 

Det er mulig, men samtidig sier du jo at du har bestemt deg for å kutte alt smertestillende, og da er det jo vanskelig.

Det finnes nok av sterkere smertestillende enn paracet, som ikke virker på deg nå, og det er sikkert noe fastlegen din kunne ha skrevet ut til deg i en overgangsperiode, men jeg vil jo ikke anbefale deg noe du ikke ønsker; smertestillende tabletter.

For å unngå sterke smertestillende, kunne du evt forsøke Voltaren 50 mg eller tilsvarende (f.eks. Brexidol, Ibux osv) 

Ut over det medikamentelle er kanskje psykologien det viktigste du kan bruke her, og det er ved å vite at det går over, og at hver dag er en dag nærmere målet.

Henvisning videre kan være aktuelt, dersom du fortsetter å plages med mye migrene. Da er det isåfall  nevrolog du skal til.

Håper at mine råd og innspill kan være til nytte, lykke til!