Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føler at armen blir lammet av og til

Spørsmål

Jeg føler av og til at armen blir litt lammet og så føler jeg at det er som blodet bruser/renner fra albue og ned til håndleddet- litt ubehagelig- vet ikke hva det kan være- tette blodårereller annet- har nettopp vært hos legen og alt er i skjønneste orden- alt av det som ble testet ( 2 rør) er innenfor og han var veldig fornøyd- hva lan dette være da?

Mann 64
Svar

Hei.


Dersom du føler at armen blir "lammet" av og til, er det veldig viktig å vite hva du egentlig legger i dette. Lammelse betyr egentlig at kraften og styringen av arm/hånd forsvinner. Dersom det er det du merker, så er dette potensielt alvorlig, f.eks. tegn på hjernedrypp. Det vil ikke kunne vises på blodprøver, jfr det at du forteller at blodprøvene ikke viste noe galt. Hvis det er slik at det er en slik reell lammelse du opplever, så må du snarest ta kontakt med legen igjen og forklare dette.


Men ofte bruker folk ordet "lammelse" om det å ha en nummen arm, eller nedsatt følsomhet i huden. Det er altså ikke en lammelse. Det kan blant annet skyldes nerver som midlertidig har ligget i klem, f.eks. i albuen eller nakken. Da kjennes det ut slik som når "beinet" sover.


Dette handler altså veldig mye om hva du egentlig kjenner. Hadde du vært på kontoret mitt, ville det vært vesentlig at vi fikk kartlagt nøyaktig hva det er du kjenner, hvor ofte det oppstår, i hvilke situasjoner det oppstår, hvor lenge det varer osv. 

Det går ikke an å finne ut av slikt ved hjelp av blodprøver, som du altså fikk tatt. Selve beskrivelsen vil være det viktigste for legen, for å finne ut hva det skyldes. 

Du skriver at du lurer på om det skyldes tette blodårer. Tette blodårer til armen vil ikke gi slike plager som du beskriver. Plagene dine kommer mest sannsynlig fra "et eller annet" med nervesystemet, jfr over.


Jeg forstår det slik at du ikke fikk noen forklaring av legen din på hva årsaken er til dine plager. Hvis dette fortsetter, så synes jeg derfor at du skal gå tilbake til legen din, og forklare dette nærmere, dvs få frem om det er reell lammelse (=tap av kraft og muskelkontroll) eller om det er mer "beinet-sover"-følelsen. Det vil hjelpe legen din til å kunne finne ut hva dette skyldes.

Håper informasjonen er til nytte. Ha det bra.