Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Følelse av stein i skoa: Polynevropati?

Spørsmål

Føler smerte på forsiden av leggene når jeg er i ro, men sterkere når jeg strammer ved å heve tærne. Av og til litt følelse av stein i skoene. Har målt blodtrykket hos fastlegen og konstatert ok ankeltrykk.

Mann 76
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål til oss, så da er det ikke helt klart for meg hva du ønsker informasjon om her. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd.

En smerte på fremsiden av leggene, som forverres ved at du hever tærne, taler i retning av at smertene kommer fra musklene på fremsiden av leggen, de som går på siden av skinnleggen. Det er nemlig den muskelen vi bruker når vi løfter tærne. Jeg kan imidlertid ikke si så mye om hvorfor du har smerter i disse musklene, basert på såpass lite informasjon jeg har her, og uten å kunne snakke med deg for å kartlegge dette nærmere, og uten å undersøke deg. Blir dette et vedvarende problem og plagsomt for deg, så er det noe du kan få fastlegen din til å gjøre en vurdering av. Vi kan også utelukke farlige ting som blodpropp i leggen, for det gir ikke symptomer på fremsiden av leggen, men i tykkleggen / på baksiden av leggen, og det er jo også viktig å vite hva det ikke skyldes.


Så forteller du også om følelse av "stein i skoene". Uten at der faktisk er stein i skoene, vil slike opplevelser kanskje kunne tale i retning av at det er nervene i beina dine som sender "feil signaler" til hjernen, dvs at det kjennes som der er stein uten at der er noen. En vanlig versjon av dette er diagnosen polynevropati. Det betyr skade på nerver, og det kan gi slike symptomer. Det kan ha mange årsaker, og legen din kan og skal utrede det for deg, -om det er dette du har. Det kan klinge slik for meg, og det er viktig å få det kartlagt om du har det, for det kan noen ganger være tegn på bakenforliggende sykdom som f.eks. diabetes, B12-mangel m.v., -som kan behandles.  Jeg anbefaler deg følgelig å få legen din til å vurdere om det er slik polynevropati du kanskje kan ha.

Håper du har nytte av svaret og rådene. Ha det bra.